2022. november 23., szerda

macOS Ventura Porondmester (Stage Manager)

OMG. Porondmester. Mi ez a cirkus? (Piccadily, de most nem.) A büntető magyar fordítás az új macOS Ventura újdonságát nevesíti. A magyarul soha többé le nem írom PM a munka fókuszálásában segít, a nem használt ablakok és az Íróasztalra mentett elemek elrejtésével. A nem használt, de nyitva levő ablakokat a kijelző bal oldalára kicsinyíti, azok onnan egy kattintással lecserékhetők az épp aktív ablakra.
A PM használatához az első lépés, hogy engedélyezzük ikonjának az ikonsoron való megjelenését: Alma menü > Rendszerbeállítások > Vezérlőközpont > PM. Tesszük ezt azért, mert ott tudjuk testreszabni a PM-t. A testreszabás legfontosabb része, hogy elérhető legyen-e vagy ne. Másik lehetőség is van a PM bekapcsolására, a Rendszerbeállítások > Íróasztal és Dock > PM. A beállítások lehetőségei korlátozottak, megjósoljuk, hogy hamarosan bejelentik, hogy akár jobb oldalon is lehetnek a félreállított aktív alkalmazások.
Az oldalra vetett várakozó alkalmazások egyikére kattintva a megkattintott lesz az aktív. Ha oldalról behúzzunk egy ablakot, akkor az előző és a behúzott is használható lesz – ez jó. Balra csak négy alkalmazás mutat a PM, ami átverős, lásd a következő képet: Balra a PM látvány, jobbra a Mission Controlos nézet.

A PM helyett én az Ügyelő vagy Rendező megnevezést használtam volna, amely rövidebb és kevésbé röhejes.
A PM – vélem én – az átlag felhasználó számára nehezen kezelhető és megérthető Mission Control funkciók helyett érkezett. Amúgy nem tűnik halva született megoldásnak, bár hasznossága limitált. De biztos lesz olyan, aki beleszeret. Több tíz millióan használunk Macet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése