2024. május 16., csütörtök

Apple M4 feltűnés nélkül

Az Apple nem túl sikeres iPad bemutatója – semmi drámai újítás, csak a szokásos technológiai frissés (ok, OLED), megbukott hirdetés – kapcsán megérkezett az M4 processzor. Nem mintha az M4 forradalmat robbantana ki, de mégis. Várjuk is a Macintosh gépekbe.
A 3+1 legfontosabb dolgot szedtük össze (a chatGPT 4o meg én, én kérdeztem okosan, ő meg válaszolt képességei szerint):
  1. Teljesítményjavulás. Az M4 processzor 22%-kal gyorsabb egy magos, és 25%-kal gyorsabb több magos teljesítményt nyújt, mint elődje, az M3. Ez jelentős előrelépést jelent az általános számítási teljesítményben. (TechPowerUp). Ajánlott olvasnivaló: Apple M1, M2 és M3 processzorok teljesítmény összehasonlítása
  2. Grafikai teljesítmény. Az M4 GPU teljesítménye négyszer a korábbi M2-hez képest, amely lényeges javulást eredményez a grafikai feladatok, például a videószerkesztés és a játékok futtatása során. (Windows Central)​.
  3. AI képességek. Az M4 processzor neural engine-je 38 TOPS (trillió művelet másodpercenként) teljesítménnyel bír (M3: 18 TOPS), amely kiváló AI feldolgozási képességeket biztosít, segítve a valós idejű adatfeldolgozást és az AI alapú alkalmazások futtatását. (Tom's Hardware).
  4. Fejlett gyártástechnológia. Az M4 3 nm-es technológiával készül, amely hatékonyabb energiafelhasználást és jobb hőkezelést eredményez, így hosszabb akkumulátor-élettartamot biztosít a készülékek számára. (Windows Central).
A MacRumors szerint az MacBook Pro és az iMac várhatóan 2024 végén, a Mac mini 2024 végén, 2025 elején és végül a Mac Studio és Mac Pro-ban várhatóan 2025 közepén lesz M4-es. Értelemszerűen várható az M4 Pro, M4 Max és M4 Ultra megjelenése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése