2024. május 7., kedd

Automatizált képfájl formátum csere Macen

Számos dolog automatizálható Macen, mi most a kép fájl formátumok cseréjére mutatunk eljárást. Okos követőink persze azonnal felismerik, hogy ennek a megoldásnak alapján sok minden más rutin feladattól is megszabadulhatnak. Mindennek alapja az Automator alkalmazás, amit az Apple előre feltelepít minden Macre.

Miután elindítottuk az Automatort, a Mappaműveletet választjuk. A Mappaművelet egy adott mappához kapcsolódik – a nagyon ügyesek egy Automator Mappaműveletet több mappához is hozzá tudják rendelni. A Mappaművelet akkor aktiválódik, ha új fájl kerül a mappába. Nem fut le, ha már meglevő fájlt átnevezünk, megnyitunk, elmenetünk. A Mappaművelet, mint látni fogjuk, parancsok sorából áll.
Az egyszerűség kedvéért mindjárt meg is kell adni, hogy melyik mappához írunk programot!

A mai feladatunk olyan mappa és Mappaművelet létrehozása, amelybe bedobott képből .png képet készít. A jpg szó tök fölösleges a mappa és a Mappaművelet nevében, bármiből .png lesz – ha van értelme, szövegfájlból nem lesz .png.

A nehéz, iszonyatosan bonyolult programozási feladat mindössze annyi, hogy az Automator parancskészletéből a megfelelőt áthúzzuk a középső hasábból a jobb szélsőbe. Ott megadjuk a kívánt fájltípust. Ezzel kész is vagyunk, már csak menteni kell. Ha trükközni szeretnénk és minden konvertálásnál megadni a cél fájltípust, akkor a "Képek típusának módosítása" panelen a Beállításokban jelöljük be az "Ezen művelet megjelenítése..." opciót. Ha bejelöljük, mindig rá fog kérdezni a mivére.
Nincs más feladat, mint menteni és kipróbálni. Amíg nem csukjuk be az Automator alkalmazást, addig könnyen elérjük a Mappaművelet szerkesztő felületet. De mi van, ha bezártuk, és javítani kellene. Egy ideig az utoljára megnyitott fájlok lehet a segítségünkre, de előbb-utóbb onnan is kikerülhet az Automator rutin.

A Mappaműveleti beállítások alkalmazás az, amivel később kezelni lehet a mappákhoz rendelt Automator rutinokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése