2009. október 6., kedd

iPhone alkalmazást Flash CS5-tel

Ez az Adobe terve. Amikor majd, legkorábban, 2010 második felében bemutatja az Adobe a CS5-öt, akkor a Flash alkalmas lesz iPhone alkalmazások készítésére is - szól a meg nem erősített hír. Az Almalap a hír mögé nézett (a Gonosz Almalap ott csak a tft monitor alkatrészeit találta).
Az Adobe és az Apple szinte az iPhone bemutatása óta küzd egymással azon, hogy az iPhone alkalmas-e flash alkalmazások futtatására. Az Apple szerint nem, mert a processzor nem bírja. Az Adobe zárt körben bebizonyította, hogy a 3G-n lehet futtatni Flasht. Elemzők szerint az Apple két ok miatt zárja el az iPhone-t a flash-programok elől. Az egyik a flash alkalmazás megbízhatatlansága (nem minden fejlesztő szoftver-mágus), amely, ha lefagyasztja az iPhone-t, a felhasználóval nem a programozó édesanyját említteti meg, hanem az iPhone-t és az Apple-t szidatja. A másik ok ehhez kapcsolódó, ha lehet flasht futtatni, akkor az App Store kikerülhető - az Apple elesik az ellenőrzéstől (ami az első érv miatt fontos számára) és a részesedéstől is (alkalmazásonként az ár 30 százaléka).
Csak zárójelben jegyezzük meg, az Apple vív a Palm-mal, amely rendszeresen megoldja a Palm használók számára az iTunes elérését, amit az Apple rendszeresen elvág. (Hozzászólás után ez az igazság.) Az Apple vív a Google-lel, amely egyes hangalapú kereső alkalmazása sehogy sem bír átmenni az Apple App Store minősítésén. Zárójel vége.
Az Adobe épp a napokban tette közzé, hogy számos iPhone konkurens vált flash-futtató képessé (Flash-strici - vélekedett az esze vesztetten Gonosz Almalap). Az Apple így kockázatos játékot folytat, amikor a Flasht távolt tartja az iPhone-tól, meglehet, aki kimarad, az lemarad.
Ugyanakkor az Adobe számára is fontos, hogy a CS-be valami életet csiholjon, mert a CS4 eladásai messze elmaradtak a tervektől, ebbe persze a bekövetkezett gazdasági válság is erősen belejátszott. Ugyanakkor egyre több elemző állítja azt, amit a hazai kisvállalkozások vezetői még inkább kihangsúlyoznak, nincs miért frissíteni CS3-ról CS4-re, annyira elenyésző a fontos újdonság. Az iPhone flash alkalmazás fejlesztő képesség nagyon jó húzó címke lehet a CS5 számára, bár ez a dtp oldali eladását nem hiszem, hogy növelné.
A Flash CS5 még messze nincs kész. A fejlesztés két lépcsős lenne, az API használatban jártas fejlesztők (Flash Player 10, Adobe AIR 2.0 és ActionScript 3.0) elkészítette kód már fordítható az Apple Xcode szoftverével (amely egyébként minden Macre megszerezhető - ingyen). A felhasználható API-k közt megtaláljuk a több ujjas kezelést, az iPhone forgatást, a képkönyvtár elérését, a mozgás érzékelést, a copy-paste-et. Számos további iPhone képességet adó API is meghívható, kezelhető. Az Adobe arra vállalkozik, hogy az Xcode-nak átadott kód optimális lesz, azaz leggyorsabb futást eredményez majd.
Az első alap Flash CS5 tesztelést már pár kiválasztott cég végzi, elkészült az első hét Flash CS5 prototípussal fejlesztett játék iPhone-ra. Az Apple - szokásához híven - nem nyilatkozott erről a történetről.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mármint vív a Palmmal, mielőtt még a tisztes Almalap becsületsértési ügybe kerülne az ugyancsak tisztes RIM-mel szemben, akik épp most adták ki Mac-re a Balckberry Desktop Managert, ami jó diák módjára csak az iTunes XML fájlját használja (béna is rendesen még)...

Szóval a Palm a tettes és USB gyártóazonosító-elbitorló! :-)

Ferenczy Gábor írta...

Ehh, mondtam, hogy ellenőrizni, ellenőrizni, ellenőrizni.

a bejegyzésben is kijavítom

Megjegyzés küldése