2011. július 23., szombat

iPad és az ékezetes betűk

Úgy gondolom, hogy mindazon országokban, ahol a nemzeti betű-készlet nem fér fel az iPad (vagy a tablet) alapbillentyűzetére, hanem trükkökkel csalható elő, félsikerre ítéltetett. Képtelenség SMS-szerűen gépelni, még a két ujjas sebességet is megakasztja a "lenyomva tartom, várok, megpróbálom eltalálni a megfelelő ékezetű betűt, elengedem". A megvásárolható vagy ingyen letölthető, teljes magyar abc-t tartalmazó billentyűzetek pedig kisebbek a megszokottnál, a vakon, vagy félig vakon gépeléshez nem jók. A külsős Bluetoothos billentyű használata pedig több, mint körülményes. Ráadásul mutatja, az iPad mennyivel rövidebb, mint kellene - a 12 inches PowerBook volt az, ami pont olyan széles volt, hogy a normál magyar billentyűzet elférjen rajta.
Amíg egy amerikai aktívan tud levelezni, blogot írni, szöveget gépelni, addig a nem angol anyanyelvű esetén ez nem megy - a kínaiak vagy koreaiak sorsába bele sem szeretnék gondolni. Az előző bekezdést két perc alatt írtam be, megfogalmazással együtt, jó néhány törlés is volt. Megpróbáltam iPaden begépelni: 13 perc. Fogok iPaden ékezetes szöveget írni? Nem. Számomra az iPad marad passzív eszköz, amin nézek, olvasok - és szükség esetén egy-két mondatos válasz-mailt írok. Céges, ügyfeles esetben éke(zete)sen bosszankodva, ismerősnek ékezet nélkül - a magyar nyelv romlásához hozzájárulva.
Tudom, az egyik amerikai iskolai körzetben befejezték a kézírás oktatását - pedagógusok sikítottak fel -, helyette gépelni kell tudni. Igen, amerikai racionalizmus. És lehet, hogy nekik lesz igazuk? A kézírásom egyetemen már olvashatatlan volt mások számára, de remekül tudtam jegyzetelni (és elolvasni is). Minél régebb óta használok gépet, annál inkább romlik a helyesírásom. Egyes szavakat csak a piros hullámvonal megjelenésére javítok ki, néha a Google szavazatot nézem, hogy melyik egy szó helyes alakja. Az iPad kész tovább zúzni a meglevő helyesírás készségem.
Amerikában, angol-nyelv-területen (na, ezt hogy kellene helyesen egybe-különírni?) az iPad (a tablet) sokkal fontosabb szerephez jutk - szerintem -, aktív eszközzé lesznek. Nálam nem tud azzá válni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése