2011. július 28., csütörtök

Command+S, búcsúzom tőled

"Temetni jöttem Caesart, nem dicsérni.
A rossz, mit ember tesz, túl éli őt;
A jó gyakorta sírba száll vele.
"
Az OS X Lion egyik újdonsága az Automatikus Mentés, az Auto Save. Számos Apple alkalmazás már használja ezt a felhasználók kedvét kereső újdonságot, idővel az összes fogja. Így lassan elbúcsúzhatunk a gyakran használt gyors-billentyűtől, billentyű-kombinációtól, a Command+S-től, leánykori nevén Alma+S-től - mert régen a Command helyén az alma-logót találtad a billentyűn.
Az alma-logó lekerült a billentyűzetről, mert a cégnév értékét rontotta, ez elsőre meghökkentő, de igaz. Amikor valaki puffogva kimondta, hogy "nyomom az almát, meg a shiftet (bármi mást), és semmi", akkor az Apple egy kicsit a céget érezte szidva. Apróság? Lehet, de aki a részletekre odafigyel...
Az Auto Save (átszokni magyarra nem könnyű, ó Lion, ó Eszter!) amúgy egyenes következménye a Time Machine-nek. A Time Machine (tessék használni!), óránként készít mentést a merevlemez változásáról. Az Auto Save óránként készít másolatot az épp módosítás alatt álló doksiról. Nem is másolatot, csak a változást jegyzi fel - ha jól tanultuk el a WWDC videóiból. Persze ment akkor is az alkalmazás, ha bezárjuk, vagy ha csak a dokumentumot zárjuk be. Az Auto Save ezért teszi lehetővé, hogy visszanyúljunk a korábbi állapothoz - de hát hiszen ez a Time Machine. Anélkül, hogy elindítanánk a Time Machine-t, az Auto Save-s alkalmazások egy-negyvennyolc órányi adat-visszaállításra képesek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése