2011. július 8., péntek

Melyik nap jön el az Oroszlán?

Jobs tudja. Talán. Bár ez sem biztos.
Pár éve olvastam - talán Mérő László egyik könyvében - a következő történetet, amely most a Lion bemutatása kapcsán jutott eszembe: melyik nap?
A történet szerint egy norvég kisvárosban kihirdetik, hogy a héten valamelyik nap hajnali háromkor váratlan tűzriadó lesz. A lakosok oda vannak az örömtől és tanakodnak a kocsmában. "Vasárnap ugye nem lehet, mert ez az utolsó nap a héten, és ha addig nem volt, akkor mindenki előre tudni fogja, hogy vasárnap lesz" - ez az első gondolat. Ebből következik, hogy már csak hat nap jöhet szóba. "De szombaton sem lehet, mert ha nem volt péntekig, akkor szombaton kell legyen, mert ha nem lenne szombaton, akkor a vasárnapot már biztosan tudjuk" - szál a szélben el egy viking-gondolat. "De ha így kilőjük a szombatot, akkor péntekre ugyanez elmondható" - vélekedett a valószínűség számítás lokális bajnoka - "egyedül a hétfő lehet a meglepetés napja, ami így nem lesz az."
A tűzriadó amúgy csütörtökön volt mindenki meglepetésére. Aki érthetően leírja, hogy miért hibás a fenti gondolatmenet, valami Apple-ös meglepetést vehet át. Steve?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése