2011. július 20., szerda

OS X Lion

Szinte kedvem lenne azt írni, hogy na végre, ma itt a Lion, így véget ér a "ma jelenik meg" tuti állítás és a "mikor jelenik meg?" naponta százszor feltett kérdés áradat. Tegnap (amerikai idő) az Apple utolsó pénzügyi negyedévéről számot adó konferencián jelentették be, hogy ma lesz a Lion eljövetelének napja. Az Apple eléhetővé az új operációs rendszerét, a Mac OS X 10.7-et, amelyet Lionnak, Oroszlánnak nevezünk. A rendszer az App Store-ból lesz megvásárolható - boltban, dobozban nem kapható, ha csak nem új gépet vásárolsz, arra majd a Lion lesz feltelepítve. Az App Store a jelenlegi operációs rendszer (Hóleopárd) részét képező alkalmazás. Az Apple számtalan újdonságot kínál az Oroszlánnal, íme ezek tételesen, alkalmazásonként, megoldásonként csoportosítva.
A Lion csak Core 2 Duo-s vagy újabb procis gépre telepíthető, aki még Leopárdot használ (10.5), annak előbb meg kell vásárolni a Hóleopárdot (10.6), mert az alatt fut az App Store alkalmazás, amelyen át meg tudja venni a Liont. Ügyes. (vö. magyar és a forgóajtó)
Az Apple amúgy szokás szerint ismét olyan negyedévet zárt, amilyen jót még soha ezelőtt, köszönhetőn az iPhone és az iPad eladásoknak. Az elemzők szerint az Apple piaci értékének 53,8 százalékát az iPhone, 15,7 százalékát a Macintosh (hordozható gépek 6,6; szoftverek és szolgáltatások 5,3; asztali gépek 2,7 és egyéb perifériák 1,1), 6,8 százalékát az iPad, 4,6 százalékát az iTunes és iOS alkalmazások, míg 2,5 százalékát az iPod adja. A készpénz állomány - pár héten belül jönnek a "mire költse ezt az Apple" témájú írások - 16,3 százalékot jelentenek a cégvagyonból. A pénzügyi negyedév nem esik egybe a naptári negyedévvel, ha valaki FQ2-t lát, az (2) második (F) pénzügyi (Q) negyedévnek olvasandó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése