2012. július 17., kedd

Apple Iran

Az Apple termékeit is másolják a távol-keleti dzsunka-gyárak, néha még hamarabb is, mint az adott termék piacot érne - lásd az iPhone 5 esetét, ami most bejárja a netet. Megírtuk - sőt, máig él a videó is -, hogy egy kínai kisvárosban (két-három millió lakos) gyönyörű Apple Store-t talál az arra járó, bár ennek létéről az Apple nem tud. Akkor úgy véltük, ez a koppintás magas-iskolája. Nos - nem. Ahogy a cím is mutatja, az Apple-nek tudtán kívül létezik iráni viszonteladó-hálózata, bár az ország amerikai bojkott alatt áll. Evidens, az Apple erről sem tudott.

RadanMac, szárnyaló eladás
A cég honlapjához nem árt a helyi nyelv ismerete, az Almalap szerencséjére akadt perzsa ismerőse, szerinte a honlap korrekt, az árak épp az amerikai árak fölöttiek. A Reuters írása szerint a RananMac nem az egyetlen Apple-t árusító bolt Iránban, több, mint száz kizárólagos viszonteladót találunk az országban.
"Az elmúlt három év a legsikeresebb évünk volt" - nyilatkozta a Reutersnek a RadanMacet vezető Majid Tavassoli telefonon adott interjújában. A huszonegynehány főt foglalkoztató cége 1995 óta szolgálja ki vevőit Apple termékekkel. A vevők közt található az Iráni Nemzeti Bank is - az üzletnek külön kormányzati és nagyvállalati referense is van. A beszerzésről - érthető - nem kívánt Tavassoli beszélni.

A farszi „radan" szó jelentése: „az, aki mindent korrekten végez el".

Az App Store, iTunes Store és a többi Apple-ös netáruház is elérhetetlen Iránból, ám ezt a problémát vidáman oldja meg több kaliforniai cég, amely tulajdonosa más közel-keleti ország állampolgára. Szintén megoldást jelent a fals címre bejegyzett Apple ID, persze IP eltérítéssel, hogy az IP cím alapján ne lehessen szűrni. És végül természetesen játszanak a Gift Cardok is.
Az iráni helyzettel kapcsolatban az Apple szóvivőjének volt mondanivalója. Az Apple betartja az Irán elleni embargót, a viszonteladói lánctól pedig megkövetelik, hogy ne adjon el olyan országba, amellyel szemben az Államok embargót hirdetett.

Cocom lista - történelem
A Cocom lista a 90-es évek környékén tiltotta a fejlett nyugati technológia átadását kelet-európai, illetve vele szövetséges országokban. A fejlett technológia része volt az Apple összes akkori számítógépe is. Magyarország igen hamar, 1990-ben teljesítette azokat a törvényi elvárásokat, amelyek megszavazása után feloldották a Cocom-lista tilalmát.
A 91-körül indult hazai Apple viszonteladás (Graphisoft, mint disztributor és hét viszonteladó) egyik feltétele volt, hogy nem adunk el gépet a Cocom-listán maradt országokba. Minden számla alján szerepelni kellett, hogy a termékek nem értékesíthetők tovább Észak-Korea, Líbia, Vietnam ... és még hét további országba - legjobb emlékeim szerint.

Apple Iran
Az iPhone és az iPad Teheránban is státusz szimbólum. Beszerzésére az egyik legjobb hely a 350 informatikai boltot magába foglal Capital Computer Compley bevásárló központ. Itt találhatja meg az érdeklődő az Apple Iran nevű céget is. Az ő weblapjuk kísértetiesen hasonlít egy igen népszerűre, bár az alján - képen, amit nem felejtek el idetenni, nem láthatóan - szerepel az a kitétel, hogy semmi közük egy Apple Inc. nevű vállalkozáshoz. Az Apple küzd a honlap lekapcsolásáért.


"Büszkék vagyunk rá" - közölte az Apple Iran szóvivője. A 28 éves Ali Afghah, aki első Macjét 2002-ben vette, igazi Mac-rajongó, farszi nyelven megírta a cég történetét is. „A családom és a barátaim is csak 'Mac-fej'-nek hívnak."
Az Apple Iran vásárlója több iráni bank, televíziós társaság, újság kiadó. Őket is megkereste a Reuters tudósítója, de ők nem kívántak nyilatkozni. „Iránban több ezer újságíró használ Macet" - véli Afghah. A forgalom miatt kicsit aggódott a szóvivő, mert a szankciók következtében leértékelődő helyi fizetőeszköz miatt nehezebbé vált az árkalkuláció, a gépek ára - az infláció miatt - három hónap alatt közel a duplájára nőtt.

A teljes cikk angol nyelven - Apple Iran -, a RadanMac létrejöttéről... szerintem érdemes. (Azért is adtam meg a linket.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése