2012. július 27., péntek

iPadesíti a Macet a Mountain Lion

Ez a véleménye az egyik legismertebb elemzőnek, Rich Jaroslovsky-nak - és nekünk is. A Bloombergen megjelent írás lokalizációja részletesen is kifejti, miért érez így az elemző (és mi is).

Felteszem
A pár napja letölthető Mountain Lion, a legújabb Mac operációs rendszer, több mint kétszáz újdonságot kínál, ám ezek mind egyetlen célt szolgálnak, még jobban összeláncolni a Macet az iPhone-nal és iPaddel - az igazi gúzsba kötött azonban mi vagyunk, a felhasználó.
Összevetve az előző OS X rendszerrel, a Lionnal, amely új programindítási módot hozott - Launchpad -, megfordította a görgetési irányt, a Mountain Lion semmi hasonlót nem mondhat el magáról, ami újdonság, az az Apple mobil-eszközeit használók számára már nem az.
Már egy hete tesztelem (nocsak, valaki hamarabb megkapta a Mountain Liont? - kérdé a Gonosz Almalap) az új oprendszert, ez fut a cégtől (aha!) kapott gépen, és a saját iMacemre is feltelepítettem. A frissítés, amelyhez jelenleg csak és kizárólag az (Maces) App Store-on át juthatunk hozzá húsz euróért. Ezért az összegért az összes Macedre feltelepítheted - azonos Apple ID sokat segít. A telepítéshez telepített Lion vagy elődje, Snow Leopard szükséges, illetve 2007 után vásárolt gép (pontosabban).
A frissítés bő egy órát vett el az életemből. Egyetlen dolog tűnt csak el, az is átmenetileg, ám pár perc alatt sikerült helyreállítani, ez pedig a Google Chrome böngésző ikonja volt.

iCloud minden mennyiségben
Ha mégis meg kell nevezni, mi a Mountain Lion fontos újdonsága, akkor mindenképp a kiteljesedő iCloud integrációt kell említeni. Az iCloud az Apple ingyenes netes szolgáltatása, amely tárhelyet ad és számos szolgáltatást - iCal, Address Book, Mail... - szinkronban tart Apple eszközeink közt. Az iCloud Documents szolgáltatást használva a Macen Pagesben megírt levelem szinte azonnal elérhető volt az iPademen további korrekciók elvégzéséhez. És ezek a korrekciók éltek, amikor újra megnyitottam Macen a Pagesben a levelet.
Azonban az iCloud csak az Apple iWorks alkalmazások dokumentumait kezeli ilyen elegánsan. A fejlesztői környezet elérhető más szoftver-fejlesztők számára is, azonban nehezen hiszem, hogy a Microsoft vagy az Adobe saját felhője helyett az Apple-ét választaná. (Szép kis vihar lesz még a felhők ütközésekor - véli a meteorológiához sem értő Gonosz Almalap.)
Újdonság a Messages alkalmazás is, persze csak azoknak, akiknek nincs iPadjük, iPhone-juk vagy iPod touchuk. (Tudom, hogy magyar neve is van az alkalmazásoknak, de így szocializálódtam...) Az iChatet is ez az alkalmazás váltja fel, másik Apple-össel, ahogy az iOS eszközökön eddig is, korlátlanul és ingyen (mármint az Apple-nek külön nem fizetve) kommunikálhatunk. Minden beszélgetést ment az iCloud, így azt elkezdhetjük iPaden, folytathatjuk Macen és befejezhetjük iPhone-ról.

"Magába szív, magába zár"
A Messagesen kívül a Game Center is átszivárgott az iOS-ből a Macre. A Game Centerben regisztrált játékosok látják, ki mivel játszik, az adott játékban milyen eredményt ért el, illetve egymással is megküzdhetnek, ha az adott játék ezt támogatja.
És Macre érkezett a Notification Center is, ez az egyes alkalmazások üzeneteit jeleníti meg akkor is, ha nem az adott alkalmazás aktív - mint a telefon az sms-t. Az iOS eszközt használók egy része gyűlöli - állandóan pityeg és megzavar -, egy része imádja - egy pillanatra sem esem ki a közösségi életből - és egy része soha sem használja, mert vagy a létezéséről sem tud, vagy épp azért. Nincs annál szebb, amikor a Mac jelez, hogy leveled jött, de ezt te már tudod, mert pittyent az iPhone, és az iPad is. Most ez nem csak levél érkezésekor eshet meg veled - hurrá!
Jelentősen változott az Apple kommunikációja a vírus-fertőzöttség kapcsán, az eddigi „Macen nincs vírus"-t felváltotta a „ha lenne, azonnal elkészítjük a vírust lezúzó frissítést". A kommunikáció-változás tárgyi bizonyítéka a Gatekeeper alkalmazás megjelenése.
A Gatekeeper szerepe a nem kívánt szoftverek, értsd vírusok, futásának megakadályozása. Az App Store-ból vett szoftverek érvényes útlevéllel bírnak, ezeket a Gatekeeper átengedi a zöld folyosón. De ha nem az App Store-ból vetted a programot, akkor bizony piros folyosó, vámvizsgálat.

Csak az Apple engedélyével
Értem, hogy az Apple mindent megtesz a Mac védelméért, hiszen nem az XY programot fogjuk szidni, ha vírusos - erről az általánosításról a Windows évtizedeken át tudna mesélni.
Ha néha úgy éreznénk, hogy az akármerre indulunk, mindig Macbe vagy iOS-be ütközünk, ne csodálkozzunk, az Apple-rendszer magába szív és zár, akár akarjuk, akár nem. Azért néha kienged a nagyvilágba.
Miután kútba esett a megállapodás a Facebookkal, az Apple a Twittert választotta szorosan együttműködő partnerének, így nyitva a divatos közösségi tér felé. Meglepő helyeken jelenik meg a twitterezés lehetősége a Macen, ha a Rendszerbeállításokban (SysPref - mennyivel rövidebb) ezt engedélyeztünk és megadtuk twitter accountunk.
Azért a Facebook sem megtűrt, az Address Bookba (Címtár) beemelhetjük Facebookos barátainkat. Ha beemeltük, akkor a Notification Center jelez, ha facebookolnak. (Ezt így látatlanban nagyon nem szeretném.)
A Mountain Liont használva wifin "tolhatjuk át a kijelző contentjét" az AppleTV meghajtotta tévére, így a Mac minihez kár kijelzőt vásárolni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése