2013. december 13., péntek

Fényképfolyam töltés többek által

Karácsonyi ünnepség? Családi vacsora? Barátok közt? Jobban-rosszabban? Kattognak a vakuk, készülnek a képek. Jó lenne a képeket összeszedni, egy helyre. Mindenki beleadja, amit készített és mindenki megnézheti az összes képet. Megoldható SQL adatbázis alapokon is, de minek, ha iOS eszközöket és Maceket használunk?
Az iCloudot használók számára a Fényképadatfolyam vagy Fényképstream vagy Phtotostream ismert képmegosztási mód. Azt talán kevesebben tudják, hogy nem csak az alap folyam létezik, további kisebb folyókat, patakokat és csermelyeket is indíthatunk képeink egy részét használva. Az ilyen képáramok megnyithatók mások előtt is, mások is táplálhatják.

Hogyan csináld?
Először is szükség van egy egyedi Fényképstreamre. Ha nem lenne, hozzunk létre egyet! Az iPaden a Fotók (nem iPhoto) alkalmazásban válasszuk ki a Shared gyűjteményt. Itt látjuk a Fényképstreameket, a plusz ikonra kattintva hozunk létre újat. Adjunk olyan nevet a folyamnak, amit mások előtt sem szégyelünk. A megosztáshoz azonnal megadhatjuk a többiek email-címét, legalább egyet meg kell adni. Jobbra látható, milyen elegáns emailt kapunk, mint meghívott.

Megosztás, közzététel, boldogság
Bármit is szeretnék beállítani, a megfelelő megosztott képfolyamot kell kiválasztani. A Fotók indítása után válasszuk ki a Megosztott folyamokat (ezt magyarul is streamnek nevezzük, amit persze áramlásnak is fordíthatnánk, ami talán még találóbb elnevezés lenne: képáram, képáramlás). Válasszuk azt a képfolyamot, amit menedzselni szeretnénk.

A Fotók fülön állva látjuk a képfolyam képeit, azt is, hogy adott képeket kik töltötték fel. Itt tudunk további képeket a képfolyamhoz hozzáadni. Képet, képeket kijelölve azok más módon megoszthatók, törölhetők.
A Személyek fülre váltva vehetünk fel további képmegosztásra jogosult személyeket. Adott személyt kiválasztva törölhetünk valakit a listáról.
A felvettek külön-külön nem menedzselhetők, azaz vagy mindenkit feljogosítunk a képfolyam töltésére - Közzététel eng. előfizetőknek -, vagy csak mi tudunk képet önteni a folyamba.
A képfolyam bárki számára megtekinthetővé tehető a Nyilvános webhely bekapcsolásával. A bárkinek persze nem árt ismerni a képtár elérési linkjét.
Végül engedélyezhetjük, hogy bármilyen, ezzel a képfolyammal kapcsolatos, eseményről értesítést kapjunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése