2013. december 6., péntek

Időutazó II. (2003. december)

Almalap, 2003. december.
  • Acrobat Server
    Az Adobe november végén megjelentette az Acrobat Elements Servert, ami lehetõvé teszi a munkaállomások Acrobat-használatát anélkül, hogy minden egyes gépre telepíteni kellene hozzá kliensprogramokat. Egyszerû, könnyen átlátható és jól karbantartható rendszert alakíthatnak így ki a nagyvállalatok. Az Elements ára 28 000 dollárnál kezdõdik egy ezer felhasználós licencnél, vagyis 28 dollárba kerül munkaállomásonként. (Vajon hány ekkora cég van hazánkban?)
  • Rendezvous a Párduccal
    A Párducos gépen indítsd el az Applications mappában található Image Capture-t. A Preferncesben állítsd be, hogy az Image Capture induljon el, amikor digitális kamerát csatlakoztatsz a Machez, az iPhoto így nem pofátlankodik közbe - rámenõs egy alkalmazás. Ez a beállítás nem tiltja le az iPhoto használatát, azt az ikonjára kattintva - amely alaphelyzetben ott csücsül a Dockban - bármikor használhatod.
  • Faxolás Párducból
    A Panther új életet lehel a Mac modemébe. Még ha nem is használod telefonos alapú internetszolgáltatásra, beépített faxnak akkor is alkalmas. És ugye a szó elszáll, az írás megmarad. A legbikább Mac OS X-be be lett építve a hármas számú faxtámogatás is, ezért nem szükséges más szoftvernek kisegítenie a Panthert.
  • SubEthaEdit, iStorm
    A három informatikát tanuló diák alapította The Coding Monkeys (Kódíró Majmok - na, ez sem semmi cégnév) elsõ mûve a SubEthaEdit - a cégnévválasztásra remélhetõleg nem használták fel a teljes kreatív képességüket, de ez a progi név, áhhh. A netrõl letölthetõ potomságot feltelepítve remek szövegszerkesztõt kapsz.
  • Indításkor indulók
    Ez még nem is bonyolult, de tegyük fel, hogy a Tomcat futás közben lekérdez egy MySQL adatbázist, tehát csak akkor szabad betöltõdnie a Tomcat motornak, ha a MySQL is be van töltve. A MySQL szervernek pedig egy csatolt NFS lemezre van szüksége, így elõbb azt is csatolni kell. Ha pedig az IP szolgáltatásokat is szeretnél használni, amelyek mind az Apache, MySQL és Tomcat szolgáltatásokra épülnek, az Apache szervernek szüksége van a Samba, a Tomcat motornak az LDAP, a Kötet Szolgáltatásoknak a többi szolgáltatásra. Így már kellõképpen bonyolult.
  • SSH, SFTP, smail
    A kéretlen levelek, a lopott személyazonosságok korában senki nem vitatkozik arról, hogy a személyes adatok védelme fontos.
  • Fotókat az iPodra!
    A Media Reader iPod méretû eszköz, amelynek könnyû helyet találni a fotóstáskában. A kütyü áramilag önellátó, és eszi a Compact Flash (Type 1 és Type 2), SmartMedia, Secure Digital, Memory Stick és MultiMediaCards kártyákat.
    A képfeltöltés alatt villogó zöld led jelzi, hogy dolgozik a Media Reader. A feltöltés sebessége egyesek számára lassúnak tûnhet - 390 KB/s sebességet mértem, amikor 40 darab, 6,3 megás képet négy és negyed perc alatt töltöttem fel. A csatlakoztatás után kell pár másodperc, amíg a Reader és az iPod megbarátkozik egymással, ám utána biztonságosan mûködik a feltöltés.
  • Rengeteg fotó...
    Ismerős probléma, hogy a képnézegető és egyéb képkezelő programok erősen lelassulnak, ha nagy fájlokat tartalmazó könyvtárba kukkantanak be, és ha már megírtuk a CD-t, hosszú percekig keresgélhetünk benne, míg elővarázsoljuk a szükséges adatot. Sajnos az iPhoto2 is ezzel a problémával küszködik, és mióta a négy megapixeles (vagy még jobb felbontású) kamerák betörtek mindennapjainkba, nem nagy művészet rogyásig pakolni a winchestert fotókkal, filmekkel. Szerencsére van néhány trükk, amivel ezt kivédhetjük.
  • Fotóalbum könnyen és gyorsan avagy a Photoshop 7 és az AppleScript
    Az AppleScript programnyelv elsõ látásra félelmetesnek tûnik egy átlag felhasználó számára, akinek nem kenyere a programozás. Ha azonban félretesszük idegenkedésünket, rengeteg hasznos dolgot lehet végrehajtatni vele. Az ismétlõdõ feladatokat például nem kell egyenként elvégezni, csak itt beállítani, és hagyni, had dolgozzon nélküled Maced.
  • Quark, PDF, Star Trek
    avagy: Dezintegrálódott a betûkészletem útközben
    Nekem a Quark névrõl elõször mindig a Star Trek - Deep Space 9 egyik szereplõje jut eszembe: a furmányos, kapzsi kis ferengi. Csak a második helyen ugrik be a kiadványszerkesztõ program… Pedig igazán nem vagyok elborult Trekker, viszont gyakorlott tördelõ vagy szerkesztõ sem.
  • Enfocus, a túlélõ
  • Robogó sikertörténet
  • Apróbb hírek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése