2013. december 3., kedd

"Töltsd le, bakker!"

Így kapacitált beszélgetésünk 28. percében az egykori Almalapos szerzőtárs, a MacService, Mr.Mac (gyorsan elhalálozott nevén: BigMac) volt tulajdonosa, a MacEcseri kieszelője és üzemeltetője, a volt Starking volt rész-tulajdonosa, máig Abonyi Péter. Akivel - legalábbis e betűk gépeléséig - jó, mondhatnám baráti viszonyban vagyok. A beszélgetés tárgya a Voks '14 alkalmazás volt, amit addig nem töltöttem le.
Egyrészt azért nem, mert igyekszem megzabolázni magam is, hogy e blog politika független maradjon, ez - szerintem, persze - uszkve-cirka sikerült is. Másrészt nem szeretem a politikai preferenciáim ismeretlennek direktbe kiadni, jóra még soha sem vezetett az ilyen - és máris a sűrűjében, köszi Péter! Hosszan diskuráltunk statisztikáról, adatvédelemről, míg a 28. percre Péter a fenti módon kifakadt, de ez még pénteken volt. így ma letöltöttem az appot.

Hogy jut ez ember eszébe?



Igen, ez volt az első apró villanás. Amit - a fejlesztető szerint - tett követett. Akit a projekt során megtalált, az mind roppant mód örült, hogy részese lehet a Voks fejlesztésének. A grafikus fellélegzett: „mindig ilyen melóra vágytam" - mondta vagy hasonló tartalmú kijelentést tett. A két-három hónap alatt elkészült alkalmazást szinte baráti alapon dobták össze, bár Péter rendszeresen a kasszához fáradt, amikor elszámolták a végzett munkát. Az app legmélyebb részén lévő kódoláshoz volt csak szükség vérprofi kódvetőre. A csapat egyetlen néven nevezett tagját, Kálmánházi Istvánt, eddig FileMaker vonalról ismertük.

Mi a véleményem az appról?
Az ötlet tetszik. De. Miért nincs iPades verzió? Miért kell végigszenvednem a bemutató videót? Mert átlépnem nem sikerült. Ha nem ilyen telefon után vagyok, megy az app a kukába a kötelező videó második másodpercében. Péter, most törölheted a 8000-es irányítószámú nőt, akinek 8 ált. az iskolai végzettsége és 10-nél többen élnek egy családban. És én fektetve használnám az iPadem...
Az ötlet tetszik. De. Miért nincs választókörzet szerinti bontás? (Tudom, az irányítószámok nem fedik rendesen - ez viszont, mint felhasználót, nem hat meg.) Miért nem látom a szavazók számát? Ha már Voks '14, akkor vajon a szavazatszámlálás szerint jön ki a parlamenti patkó - töredékszavazatok meg ilyesmi? Az Abbával dalolva winner takes it all.
Az ötlet tetszik. De mi vesz rá, hogy két hónap múlva ismét szavazzak? Péter, felhívsz?

Adatok használhatósága
Ez sok sebből vérzik. Jelenleg az iOS felhasználók közül azok szavaznak, akik letöltötték az app-ot. Az iOS használók nem reprezentálják az választókat. Ha elkészül - készülőben van - az Androidos verzió, akkor sem igaz, hogy az okos mobil eszköz használók reprezentálják a választókat. Különösen nem, hogy az appot letöltők. Innentől az egész pártszavazós játék.
A Voks szerint - bakker, politizálok itt, ahol nem akarok - és a közvélemény kutatók átlagolt* eredményei:
pártVoks '14 (%)közv.kut. (%)
MSZP6,424,2
DK9,44,2
E201426,96,2
LMP10,32,6
Fidesz28,649,4
Jobbik16,312,2
Összesen97,9106,6
* Ipsos, Medián, Nézőpont, Századvég és Tárki matematikai átlaga - ez okozza, hogy több, mint 100% az összes szavazat.

A számok bizonyítják, a Voks közelében sincs a vélt valóságnak. A Voks, így, csak játék.

A közvélemény kutatásról
Még egyszer ajánlom a módszertanról szóló oldalt.
Mondok egy egyszerű példát arra, hogy ez mennyire nem egyszerű, a példa szándékosan sarkított. Egy szigeten az összes kutya beküldte a (mar)magasságát. A népszerű tudományos média ki is kiáltja: a kutyák (mar)magassága 42 centi. Mivel ez egy egyszerű példa, a szigeten csak két kutya él. Most már csak az a kérdés, hogy a szigeten csak két 42 centi magas vizsla garázdálkodik, vagy egy 75 centis dán dog és egy kilenc centis pincsi. A példában a 42 szinte semmit sem árul el, ez a bajom a Voks számaival.
Nos, a demográfiai modell, pláne megyére, választókörzetre bontva komoly szaktudást és baromi sok adatot igényel. Ez Magyarországon még nehezebb, mint például Amerikában. Ott ismert és hozzáférhető - persze állama válogatja -, hogy ki mikor kire és mire szavazott.

Adatvédelem
Péter azt is kihangsúlyozta, hogy a Voks nem gyűjt, tárol személyes infot. Csupán egy azonosító vagyok. Ami miatt hiába is törlöm le a Voksot, a huszonnégy óránkénti szavazási lehetőséget akkor sem tudom kijátszani. Mert az azonosítóm a neten tárolódik. Hát. Háttal nem kezdünk mondatot. Azonosítani - remélem - az iPadet vagy iPhone-t lehet a gyors újra szavazás meggátlása érdekében. (Nem mintha ennek lenne értelme, de.) És innen már csak az összeesküvés elmélet gyengébb verzió kellenek, amikor az Voks iPad azonosítóm és a nevem, címem, Szabó Ervin tagságim összefésülhetővé válik. Minden érvre az NSA betűhármassal válaszolok.

Jó ötlet
Az. Sci-fi mániás olvasók biztos felismerik, melyik novella jutott eszembe, én szerzőjét és címét is felejtettem. Az írás a Voks jövőjéről szól, mondjuk a 16.0 verzióról. Akkor minden demokratikusan megválasztott vezetőbe a kinevezéssel együtt beültetnek egy megsemmisítő chipet. A chip akkor lép működésbe, ha a vezető által érintett állampolgárok - polgármesternél a kerületi lakosok - fele leváltaná a vezetőt. Naponta egyszer módosíthatja mindenki a vezetők értékelését - a novella szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése