2014. április 9., szerda

501 betűcsalád ingyen és törvényesen

A Macintosh-sal együtt számos betűcsalád használatát is megvásároltuk. A betűk ugyanis olyanok, mint a szoftverek vagy a könyvek, szerzői jogi védelem alatt állnak. Ezen lehet púposkodni, de igazából nem érdemes. Nézzük inkább a betűket!

Család, típus, fett és kurzív
Indítsuk el a FontBook alkalmazást (Betűtár, ha jól emlékszem a magyar nevére)! A baloldalról válasszuk ki a Computert/Számítógépet, majd keressük meg a Helvetica betűcsaládot. A Finderből ismerős kis háromszögre bökve látjuk, hogy a családtagja a Light, a Regular, a Light Oblique és még három másik Helvetica. A betűmetszők és grafikusok számára nem mindegy, hogy egy betűnek létezik Bold változata, vagy csak a Mac generálja le a Regular alapján. Az élesszeműek adott betűnél meg tudják a kettőt különböztetni! A megnevezések egy része egyébként a német nyelvből származik és a hagyományos nyomdászattal jutott hozzánk: fett, kurzív - mondjuk a betűre, ami kövér vagy dőlt, vagy kopfnak hívjuk a cikkek előtti összefoglalót vagy gutternek a hasábok közti üres területet. Sok név a számítógépes angolból ismert, ilyen a bold meg az italic is. A fontról nem is szólva. A betűtervezés szakma, ne feledjük.

Még több betű
A grafikusok szeretik, ha még több betű áll rendelkezésükre, néhányan kóros gyűjtögetők. Ők már bizonyára felfedezték a Free Fonts gyűjteményeket az App Store-ban, mi viszont épp most vágtunk bele a betű-beszerzésbe. Indulhatnánk az App Store-ból is, de egyszerűbb a http://macappware.com oldalra ellátogatni. Két csomagot is kínál a MacAppWare ingyen,a Free Fonts csomag 515, a Premium 1313 betűcsaládot tartalmaz. Szerezzük be a kisebb csomagot!
A megszerzéshez meg kell adni egy email-címet és nevünket - végre egy minimalizált adat-gyűjtő, aki az adatokért ad is cserébe valamit! Aki mégsem szeretné a valódi emailjét megadni, annak ajánljuk pár hetes bejegyzésünket: Hogyan készítsünk email aliast két perc alatt? Az adatok megadása után hamarosan kapunk egy levelet, benne link egy összezipelt fájlra mutat, ez a mail szerint 413 betűcsaládot tömörít.
A letöltés a Downloads/Letöltések mappába kerül. Én ott csomagoltam ki, rendesen létrehozott egy mappát, benne 515 betűcsaláddal. Innen áthúztam ... na óvatosan! A Mac számos helyen tárol szabályosan betűcsaládokat. A User > Library > Fonts betűit csak a felhasználó látja, a többi felhasználó nem. Ellenben a Macintosh > Library > Font könyvtár tartalmával, ami közös. Precedencia sorrendben ezt követően töltödnek be "a betűk a szerverről" - nagy dtp stúdiók az egységesség miatt központi helyen (is) tárolják a használt betűcsaládokat. A negyedik a System > Library > Fonts lakói. Brrr. Én, biztos ami biztos, a saját Fonts mappámba tettem be a betűket. A másolás után ezek még nem érhetők el, és ez jó.

FontBook, a revizor
Jobb félni, mint megijedni - elindítottam a FontBookot, aki betűhűen követ, annál már nyitva ez az alkalmazás. A Usert választva látjuk az összes betűnket a fent útvonallal megadott mappában, így most az 515 családot. Jelöljük ki az elsőt - Abject Failure -, és a command+A-val az összeset! A File > Validate Fonts paranccsal a Mac nekifut leellenőrizni, hogy tényleg betű-e az, amit letöltöttünk. Értelemszerűen zöld pipa oké, sárga használható, de necess, pirosnál meg gáz van.
A sárga ikonra kattintva látjuk, hogy az összes sárga hiba betű duplikációból fakad. A piros viszont elbukott valamiért a validáción.
Fontos! Attól, hogy egy betűcsalád átmegy a FontBook tesztjén, még lehet vele gond. Akárhogyis, 501 hibátlan betűcsaládot kaptam, jogtisztán és törvényesen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése