2014. április 3., csütörtök

Mavericks Kontaktok meg a LinkedIn és a Facebook

A LinkedIn - ha valaki nem ismerné - a professzionális kapcsolati hálót megjelenítő alkalmazás, legalábbis a Facebooktól ezzel kívánta, kívánja magát megkülönböztetni. Sokan igyekeznek is csak a munka-kapcsolataikat felvenni a LinkedIn-re, de akadnak itt is „ismeretség-vadászok". A harmadik beosztott segéd titkárnőnél fontosabb állásokra pályázónak - középvezetőtől mindenképp - érdemes itt fent lenni, a legtöbb HR-es előbb néz rá a LinkedIn-ra, mint a Facebookra vagy bármi másra. (De ne aggódj, aztán ott is megkeres...).


Kontaktok - LinkedIn frigy
A Mavericks - LinkedIn házasságot a Rendszerbeállítások > Internetes fiókokban köthetjük meg. A megkötés azonnal három dologban lett közös a Macünk és a LinkedIn. Hátulról futva a képen látható listának, mostantól a Macen bármelyik alkalmazás elérheti a LinkedIn-ünket, amelyik erre képes - és amelyiknek erre engedélyt adunk. Ne feledjük, a Mac megjegyzi az engedélyezést, ezért azt, ha csak egyszer szeretnénk megadni, a megadás és használat után azonnal vonjuk is vissza.
A második pont a Safari és a LinkedIn oda-vissza történő linkcseréjét jelzi.
És végül, de messze nem utolsó sorban, a LinkedIn-ben felvett munkatársak és munka-kapcsolatok listája beletöltődik a Kontaktokba (leánykori nevén Címtárba, régebben: Address Bookba). Háromszor gondoljuk meg, hogy szeretnénk-e? Ha nem, akkor villámkézzel állítsuk le azonnal a szinkronizációt! Mi szól a szinkronizálás mellett? A LinkedIn-en szinte mindenki megadja a fontos, összes adatát, amit a Kontaktok elsődlegesen mutat. Sőt, a LinkedIn-re szinte mindenki tesz fel fotót - állásvadászoknak kötelező, ajánlott a komoly képet vágó arckép -, ez is bekerül a Kontaktokba. Azaz, a LinkedIn adatbázisa - várhatóan - szebb és teljesebb, mint a miénk. Ráadásul, ha valaki a LinkedInt frissíti, az frissülni fog nálunk is. És ez a legerősebb érv, szerintünk, ezért érdemes össze-olvasztani a két címtárat. Mi szól ellene? Aki már bent volt a Kontatokban és a LinkedIn-en is összejelöltük egymást, az kétszer lesz a Kontaktokban. A cikk éjszakai írása közben nem találtam ébren lévő LinkedIn tesztalanyt, hogy kipróbáljuk, mi történik akkor, ha én a Macen a LinkedInről szerzett adatait a) módosítom, b) kiegészítem és ő frissíti a saját LinkedIn adatait.

Facebookba bonyolódva
Azért a LinkedInnel kezdtem, mert az egyszerűbb és kevesebben követnek - talán - vakon. A Facebookos adatokkal is összemoshatjuk a Kontaktjainkat, esetleg a LinkedInesekkel dúsított Kontaktjainkat. Igazából ekkor már látom, hogy én ezt nem is annyira szeretném, mert kezdek duplán, mit duplán? Triplán látni! Sőt, ha már lúd, legyen kövér, úgyis hosszú órákba fog telni, mire helyreállítom a neveket, Twitter accountunkat is bevonom az általános cím forgatagba. Az eredmény csodás!
Négy névjegyem lett egy helyett. A következő giföt másodpercenként lép, sorra mutatja az adott névjegy adatait. Alul látható, hogy melyik közösségi hely volt a forrás - a jelöletlen az eredeti Kontaktok. (A sárga színű jelölés a keresés eredménye, a post szempontjából nem lényeges.)
Azt hiszem, egyértelmű, hogy ez így nem megoldás, belőlem egy is sok. Amíg az összefésülés nem azt jelenti, hogy az azonos nevű emberek adatai egyetlen lapra kerülnek - ha az azonosítás egyértelmű -, addig ez nem jó, nem használható. Arról a vicces magyar különlegességről nem is szólva, hogy a firstname, keresztnév egyeztetés sem mindenkinél sikerült mindig, van olyan ismerősöm, aki kétszer magyarosan, kétszer meg angolosan regelte a nevét.
Az egybefésülés ellenére a Kontakoknak követnie kellene, hogy melyik adatot honnan "szerezte", az esetleges módosításnál a megfelelő helyre történő visszavezetéshez vagy törléshez.

Amúgy, bátraké a szerencse, kalandra fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése