2014. április 23., szerda

Adott emailek kimentése egyetlen fájlba Mailből

Szép cím, még szebb feladat. Akár akarjuk, akár nem; akár teszünk ellene, akár nem, a Mailben - vagy más levelező programban - tárolt leveleink száma dinamikusan nő, vagy stagnál, de csökkenni nem csökken. Kidobni nem merjük, mert hátha épp arra a kontaktra, adatra lesz szükségünk, ami az adott mailben van. Ha rendesen használjuk a levél Tárgyát, a subject-et, vagy van türelmünk összeklikkelni az egy projekthez tartozó leveleket, akkor azokat el is tudjuk menteni, levegőhöz juttatva a merevlemezt és a Mailt.

Miért jó a thread?
Ha threadben vannak a leveleink, akkor nyert ügyünk van, egy mozdulattal jelölhetjük ki a mentendő leveleinket. A thread, az az beszélgetés, az oda-vissza küldött leveleket jelenti. A levelező alkalmazások az azonos tárgyból tudják, hogy egy levél melyik párbeszédhez, párlevelezéshez tartozik. Az üres tárggyal elküldött levelek tehát kimondottan gátolják a thread alapú levél-gyűjtést, szelektálást, olvasást, párbeszéd követést. Hasonlóan magunk ellen játszunk, ha egy véletlen kiválasztott levélre rábökve "válaszolunk", így kezdve új párbeszédet. Természetesen az "érdeklődés", "kérés" vagy hasonló, adott szituációban értelmezhető tárgy fél évvel, öt évvel később vidáman használhatatlan, mert összefésülődik a többi negyven hasonló tárgyú, de másik levelezéssel.
A levél tárgya, ha már beszélünk róla, a keresésnél is hasznos lehet. Nem véletlen, hogy a nagy cégek mailjei szinte minden infot belezsúfolnak a levél tárgyába. A "re:" meg "fwd:" és társai, amelyek gazdagítják a tárgyat, nem akadályai a thread észlelésnek.
A thread használatot a Mail > View > Organize by convesation / Mail > Nézet > Rendezés beszélgetés szerint kapcsolhatjuk be vagy ki. Bekapcsolt állapotban az azonos tárgyú, a Mail által összetartozónak vélt levelek egynek látszanak, apró szürke szám mutatja, hány fordulós a levelezés. A szürke szám melletti nyílra kattintva, mint a Finder listanézetben, sorra megjelennek a levelek csak fejlécei is. A levélfolyam további finomítására a Beállításokban van mód.

Mentés
Maga a mentés nem nagy ügy, a File > Save as / Fájl > Mentés mint parancs kiadásával történik. A megjelenő párbeszédablak alján, középen adhatjuk meg, hogy a csatolmányokat is mentsük-e, vagy sem. (Legalábbis az Apple szerint, mert a valóságban nem nagyon akar működni ... nekem.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése