2014. április 2., szerda

Az Apple-Samsung per szabadalmai

Téved az, aki azt hitte, hogy kipusztult az Almalap jogi rovata, csupán baromira ráuntunk az Apple-Samsung-Microsoft-Google-Szobi szörp pereskedésekre. Bár tudjuk, pénz beszél, kutya ugat, karaván halad, most is csak azért térünk vissza rá, mert egy rövid listát találtam, melyek is a legutoljára az Apple által kezdeményezett per sérteni vélt szabadalmai, illetve az ellenkereset Samsung szabadalmai.

Apple
  • Metódus és rendszer, amely a számítógép generálta adatok adott csoportján automatikus változást hajt végre. Ezt a szabadalmat szokás "quick link" szabadalomként emlegetni. Érthetően: amikor begépelsz a Macen egy mail címet vagy honlap hivatkozást, az automatikusan megkattintható linkké változik.
  • A számítógépes rendszerből információt általános információt kinyerő interface. Érthetően: a Spotlight adatgyűjtését próbálja védeni ez a szabadalom. A Spotlight, ahogy tudjuk, a gép első bekapcsolásától fogva indexál, katalogizál mindent, ami a Macen rögzítésre kerül, így tud a Spotlight azonnali eredmény adni kereséskor.
  • Eszközök közti egyidejű adatszinkronizáció. Az Apple rövidítése szerint "háttér szinkronizáció" szabadalom. Magyarul az OS és iOS eszközök közti adatszinkronizáció: iCloud.
  • Feloldás kép felett végzett gesztus, mely feloldja az eszközt. (Kékítőt old az ég vizében, JA) Magyarul: az iOS eszközök feloldása a nem ujjlenyomat felismeréssel.
  • Metódus, szisztéma és grafikus felhasználói felület, amely szavakat sugall. Magyarul: elgépelésnél, helyesírási hibánál helyesen írt szót javasol.
Samsung
  • A Hitachitól vásárolt kamera és mappa funkcionális elrendezés. (Sajnos a forrás ezt nem fejtette meg, ebből meg kitalálni nem tudtam.)
  • Videó átviteli megoldás, amelyet a Voice Oves Cellular cég fejlesztett ki és tőle vett meg a Samsung.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése