2015. június 25., csütörtök

Adobe: a felhő lassan mindent befed

Az Adobe a napokban frissítette Creative Cloudját (CC), amelyről nem sokára írok, és közzétette negyedéves eredményeit is, ezekről lesz most szó. Röviden összefoglalva: a CC előadások 16 százalékkal nőttek az előző negyedévhez képest - 639 ezer licenszt értékesítettek -, ám ez elmaradt az elemzői várakozásoktól. Az elemzés eredetijét készítő Trefis az Adobe várt árfolyamát visszavette 80 dollárról visszavette 72 dollárra (év végére), ami a jelenlegi árfolyam alatt van (lásd az Adobe részvényárfolyamát kicsit lejjebb).

A Trefis szerint a harmadik és negyedik negyedév során még 1,3 millió licenszt adnak el, így év végére 5,9 millió előfizetőjük lesz. A Q2 bevételeinek 72 százalékát a licensz megújítás adta, tavaly ez a részarány csak 55 százalék volt - ez jelzi az új CC eladások potenciálját is. A CC megújításból származó árbevétel 2 milliárd dollár felett volt.
A jobbra lévő két kördiagram mutatja, hogy tolódik a CC felé az Adobe értéke. A százalékok azt jelzik, hogy a Trefis szerint az épp aktuális piaci érték hány százalékát teszik ki a felsorolt üzletágak. A CC például 2014-ben még csak a cég 55 százalékát érte (belső kör), amíg idén már 63 százalékát (külső kör). Jól látható az Adobe CC központúvá válása. A második Marketing Cloud az Adobe webanalitikás, hirdetés-elhelyezéses megoldásainak gyűjtőneve - ez is felhő alapú. És a harmadik, arányát tartó Acrobat is a felhő felé tart...

Ahhoz, hogy az Adobe tervei teljesüljenek, hetente ötvenezer licenszet kell eladnia vagy meghosszabbítania. A következő egy-két év bevételeit is meghatározza, hogy milyen arányban ad el olyan licenszt, amely a hosszabbítás során a vevőnek fix árat biztosít. Hasonlóan kérdéses, hogy miként befolyásolja a bevételeket a három-éves licensz értékesítések - ezeknél most kedvező áron előre három évre vásárolható meg a használati jog. A hosszabbításra az Adobe folyamatos akció 25, illetve 40 százalékos kedvezményt biztosítanak.


Az Adobe részvényárfolyama. Külön jelöltük a Creative Cloud bemutatásának időpontját. Az Adobe részvények ára a CC megjelenéséig egy tíz dolláros sávban lötyögött évekig, a CC hírére lépett abból ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése