2015. június 9., kedd

El Capitan - ó, ó 1/2

Lássuk, mit hoz nekünk a Kapitány, az Apple oprendszerének következő változata. (Igen, tegnap még Capitano volt, mea culpa. Amúgy a Kapitány szintén a Yosemite nemzeti park része, tehát a Maverick - szörf paradicsom - és Yosemite után újabb kaliforniai természeti szépség lett OS X névadóvá.) Brutális újdonság nincs, pár szépítés akad.


Megosztott nézet
Az Apple lassan egy évtizede propagálja a teljes kijelzős nézetet - és még mindig akadnak ellenállók. A teljes kijelzős nézet előnye - főként kis kijelzőnél -, hogy semmi más nincs a képen, az alkalmazás az utolsó pixelt is használja, még a menü sor is rejtve van. Én például nem kedvelem a teljes kijelzős módot, mert ritka az, ha csak és kizárólag egy alkalmazást használok. Még iMovie-s mozivágásnál is jobban esik felhúzni az iMovie ablakát maxra, mint teljes kijelzőn várni a menü megjelenésére. iPhoto vagy Photos esete ugyanez. Nekem a jobbra-balra legyintéses alkalmazás váltás sem jött be, de ahány ház, annyi szokás.
Az ábrán balra a Pages, jobbra meg az iMessage fut. Azzal, hogy az Apple a teljes kijelzős módban már két alkalmazás megjelenítését kínálja, csak egy apró kérdésünk maradt. Az Apple a teljes kijelzős módot azzal reklámozta, hogy ott "semmi sem vonja el a figyelmed". A mostani módosítás szlogenje: "ki mondta, hogy nem tudsz egyszerre két dologra koncentrálni?"

Mission Control
Kíváncsi lennék, hogy hányan használják a Mission Controlt? Az alap Mac OS X képzésünknek ugyan része, de a végére szoktuk hagyni az oktatásnak, és - bevallom - gyakran ki is hagyjuk, mert ... ez haladóknak való. Annak, aki a több virtuális asztal hallatán nem retten meg. És akinek valóban szüksége van több virtuális asztalra.
Az Apple a bemutatása óta szelídíti a Mission Controlt - Exposé, emlékszel? A Mission Control feladata az lenne, hogy megmutassa, melyik asztalunkon mely alkalmazások mely ablakai láthatók és ezek az ablakok, illetve maguk az asztalok könnyen átcsoportosíthatók legyenek. A Kapitány egyszerűbb megoldást kínál - a bemutató szerint. A puding próbája pedig az evés - tudjuk mi.

Spotlight
A Spotlight keresés az OS X egyik legerősebb része. Az, hogy a keresés az első betű leütésére már képes azonnal találatot adni, megfizethetetlen. (Mert várakozni idő lenne, és az idő pénz. Ami számolva jó.) Amikor valami jó, akkor kicsit félve figyelem, mit fognak az adott elemen fejleszteni, mert általában a jó a kötelezőnek vélt fejlesztések csingi-lingijei - hát elszabják. Máig nem békéltem meg a Spotlight eredmények jobb felső sarokból a kijelző közepére, az arcomba bele, költöztetésével. Ahogy nekem a fájl elérési útvonala is többet ért, mint az, hogy megnyitom - de ahány felhasználó, annyi szokás.
Nekem jó hír, hogy a keresési ablak végre elmozdítható és átméretezhető. Az, hogy időjárást és tőzsdei árfolyamot mutat - bántani nem bánt. Elvileg saját nyelvemen hangosan is kérdezhetem - majd ha elbeszélgettem az iMacemmel.

Mail
A Mail leghasznosabbnak tűnő újdonsága a képen is látható. A levél szövegében levő, Kontaktokban még nem szereplő személy adatait, illetve a Mailben írt esemény adatait adott alkalmazásba menthető módon felkínálja.
Eddig a név, aláírás környékére csúsztatott egér körül megjelenő szaggatott mező jelezte, ha potenciális új ismerőst találtunk, ahogy a Naptárba való esemény felismerése is hasonló módon történt. És nehézkesen. Nagyon remélem, hogy a kimazsolázott adatok felhasználásakor a Mac majd rákérdez, hogy melyik Kontaktok gyűjteménybe szeretném bepasszítani az új adatot, vagy melyik naptárhoz adom hozzá a dátumot.
Amíg ez ki nem derül, addig százszor is megnézem ezt a képet, hogy rájöjjek, honnan tudta a Mail, hogy a "... Saturday night. At 2:00 pm ..." mondatvég és eleje összetartozik, de ez még csak legyen. De miért két óra hosszú lesz az esemény? (Kérdezd meg Sirit! - mondta a Gonosz Almalap.)

Notes - Jegyzetek
A Jegyzetek egyértelműen hízásnak indult. Az eddigi jegyzetfüzet képességű, az Apple eszközei között hibátlanul megosztódó alkalmazás új funkciókkal, képességekkel bővült. Öröm vagy üröm? Inkább az előbbi. Egyrészt a Megosztás ikon alá bekerül az alkalmazás, a Megosztás az, ahol az épp nézet bármit Mailben, Messageben... elküldhetjük. Kipipálható feladat-lista kezelésére is alkalmassá vált a Jegyzetek - ez persze némi átfedést jelent az Emlékeztetőkkel. ÉS végül, de messze nem utolsó sorban, a Jegyzetek külön kép- és videó-böngészőt kapott, ahol a Jegyzetekbe tett képeket és videókat lehet keresni, megnézni.

Photos - Fotók
Képhez, eseményhez lehet földrajzi helyszínt rendelni. Ahogy ezt 2009 óta lehetett az iPhoto-ban. Taps.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése