2015. június 23., kedd

Könnyed nyári járvány irtás

"Végre egy játék, amelyben nem kell nyersanyagot termelni, építkezni, sereget szervezni és begyalázni a jobb szomszédot!" - kiáltott fel életem értelme, amikor először hallott a Pandemic-ről. Amely az ismerősök körében járványszerűen terjedt le, és még a napokban is újabb és újabb áldozatokat szed, pedig a fertőzés már 2013 végén megkezdődött.

Pandemic

A Pandemic is olyan játék, amely előbb létezett táblás formában - tudod, asztalon, székek körbe és úgy játszva -, mint iPaden. A játékban négy járvány készül kiirtani az emberiséget (az Apokalpszis négy lovasa, de nem), mi pedig tudóst alakítunk, aki társaival _összefogva_ képes megmenteni az emberiséget. Mindezt 6,99€-ért telepíthetjük az iPadünkre, egyetlen játékon belüli 1,99€-s plusszal.
Ahogy említettem, és ami miatt a játék életem értelmének szíve csücskébe került (óh, Kazinczy!) az az, hogy más játékosokkal összefogva lehet nyerni. Mi is, és a másik három játszótárs is egy-egy terület szaktekintélye. A járvány pedig szépen, szabályosan terjed, ha egy város fertőzöttsége elér adott szintet, akkor a környező városok is megfertőződnek. Bár a kijelzőn szép látvány az egyre gyorsabban terjedő járvány - de ez a játék perceken belüli elvesztését is jelenti.
A játék azért is lopta magát a mi szívünkbe is jól bele, mert Barabási-Albert László Behálózva könyve is bemutatja, hogy milyen párhuzam van a valódi és számítógépes vírus terjedése közt, a kapcsolati és netes hálózat hasonlóságáról is szól, és mindezt gráf-alapokon. Itt és most ajánljuk könyveit: Behálózva és Villanások!

Gyógyítás
A játékosok körönként négy dolgot tehetnek: átutaznak egy szomszédos városba, javítanak a városban a járvány helyzeten (a járványnak több szintje van), segíthet valamelyik játszótársnak... A játékban kártyákat is gyűjtünk, a kártyák tudást reprezentálnak. Ha mi vagyunk a kék színű játékos és van öt kék kártyánk, akkor megtaláltuk a kék-halál (Windows! - kiáltá a Gonosz Almalap) ellenszerét. A játék csak úgy nyerhető meg, ha mind a négy ellenszert felfedezzük.
Veszíteni viszont számtalan módon lehet. Ha például egyszerre nyolc városban tör ki a járvány, akkor jobb, ha mentő űrhajó után nézünk. Akkor is a bolygó elhagyása jusson eszünkbe, ha egy járvány roppant mód ellepte a Földet. Nem hangzik túl biztatóan az Ebola és AIDS korában, ugye? Ezért a tervezés nagyon fontos, akár egyedül, akár másokkal játszod a Pandemicet!
Az egyedül esetén csak részben vagy kitéve a mesterséges intelligenciának, a négyből két ügynököt te irányítasz. A játék élvezetét növeli, hogy számos képességet vehetsz magadra, vagy hagyhatsz a gépre - ne kapkodd el a választ, hogy melyik okoz könnyebb játékmenetet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése