2015. június 17., szerda

Galaxy Trucker - még egy iPades játék

A Galaxy Trucker két részből álló játék. Az első fázisban folyamatosan építed az űrhajódat, felkészíted ezer veszélyre, mely majd az űrben vár rá. A második maga a repülés, amit túl kell élni, mert az ezer veszély helyett millió veszedelem vár ránk. Az űrben már nem sokat tudunk tenni a hajónkért. Ha valahol gyengére terveztük, akkor csak fohászkodhatunk, hogy a sors - bünti kártya vagy kocka - ne pont ott essen a hajónknak. A sikeres repülés pedig kedvet ad az új hajó építésének. Ennél több kedvet csak a kudarc indikálta bosszú képes generálni.

Először megépíted az űrhajód
"A korábban táblás játékként bemutatkozott Galaxy Trucker iPaden sokkal jobban játszható!" - állítja fordításunk alapját képező cikk szerzője, Dave Neumann. Ráadásul lehetőségünk van valós időben építkezni, de tehetjük ezt klasszikus körönkénti lépésben is. A valós idős sokkal iPadesebb. A hajó a szerteszét heverő elemekből épül. Ha egy elemet megfogtunk, akkor azt vagy beépítjük, vagy bedobjuk a közös elemek közé vagy elvetjük. Ha viszont valamit már beépítettünk, azt onnan mi ki nem vesszük - majd csak a gonosz ellenség lőheti ki vagy szét. Hasznát vehetjük az extra személyzeti kabinnak, plusz raktérnek, lézer-ágyúnak, pajzsnak, erőtérgenerátornak... Persze nem lehet bármit bármihez illeszteni. Ráadásul az ellenfelek is építik a saját űrhajójukat, és az elemek jó része közös. Aki előbb érkezik, az viszi.
Aki nem akar már az építési fázisból vesztesként kikerülni, annak érdemesebb a körönkénti verziót választani, itt az idő kevésbé kritikus, több idő van dönteni, sakkozni, excelezni. Azért itt sem minden habzsi-dőzsi, mert az idő korlátlanságáért sokkal kevesebb elemből választhatsz, és fejlesztési pontokkal is számolnod kell.


Épül Dave űrhajója. Fent az elem választék, lent a terv és megvalósított részek.

Aztán lezúzod az űrhajód
Ha kész az űrhajód, vagy minden erőforrást elhasználtál már, akkor irány az űr. És ami eddig digitalizált táblás játéknak tűnt, az hirtelen videójátékká lesz. Hajónk lebeg az űrben és az eseményeket jelentő kártyák lassan közelítenek felénk.
Csempészek támadják a hajódat? Lézerágyúk lövései villannak és apró alakok ólálkodnak az űrhajónk teherrészlegénél. Meteor rajba repültünk bele? Gyönyörű színorgiát mutatnak fel az űrben száguldó kövek, sajnos hajónk negyede-fele bánja a velük való találkozást. De legalább látványosan bánja. Találtál egy elhagyott űrhajót? Apró űrhajósaink igyekeznek megszelídíteni a vadul pörgő szellem hajót. Noha az egész út egyfajta verseny, ezek az apró epizódok roppant élvezetessé teszik az űrutazást. Az effektek valóban próbára teszik az iPad grafikus képességét.
Már most megtetszett ez a játék? Pedig még nem is említettem, hogy nem csak a történet csapásán haladhatsz bolygóról bolygóra, hanem szabadon kószálhatsz, akár egy aszteroidát is felkereshetsz. Persze aki letér a kijelölt útról, a járatlanon épp oly csapásokkal, cselekkel és meglepetésekkel találkozhat, mint a jelöltön. Gyenge tizenhat órás játékkal - nyolc óra munka, nyolc óra pihenés - a térkép alig felét sikerült bejárni.


És ahogy olvasható, a program nincs híján humornak sem.

Hogy újra neki kezdj
A Galaxy Trucker nem való mindenkinek. Annál jobban fogod szeretni, minél kevésbé vágysz a valóság után - ezért sem tart egy utazás 800-1200 évig. Azok sem fogják szeretni, akik a győzelemért élnek-halnak - mert itt gyakran halnak majd. De akit megérint a Galaxy Trucker, az készítsen maga köré kaját és sört, mert az űr magába húz és körbezár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése