2015. július 29., szerda

iOS eszközök és az Apple biztonsági csapata

A Fortune magazinban megjelent írás szerint az Activation Lock bevezetése óta - ez az iOS7-ben jelent meg, és az iOS8-ban lett kikerülhetetlen - visszaesett az iOS eszközök lopása.

Activation Lock
Az Activation Lock sikerességéről bármelyik hazai iPhone-t szervizelő cég is órákon át tudna beszélni. Naponta több esetük van, amikor valaki segítségüket kéri, mert a vett iPhone-ra nem tudnak bejeentkezni Apple ID-vel. Ehhez ugyanis az előző tulajnak ki kell jelentkeznie. Ez az ügyfelek szerint lehetetlen, mert a barátjuk, apjuk, falubeli barátuk elfelejtette a jelszót, eltűnt meg egyébként is. Csak sajnos ilyenkor a szerviz tehetetlen, az Apple védelmét nem lehet megkerülni. Ezért nem érdemes "leesett", "jóárasított" iPhone-t venni - vagy legalább tudjuk, mit kell mindenképp ellenőrizni. Még akkor is, ha hibátlannak tűnik a csomagolás, Apple eredetinek látszik a készülék.
Ami a Fortune cikkében mosolyogtató, az a grafikon, amit mi is idemásoltunk.

A szerzőknek nem igazán sikerült meggyőző városokat találni, sőt, Seattle kimondottan ellenpélda. A cikk kitér arra is, hogy az Apple-nek van belső biztonsági csapata - ez persze épp oly titkos, amilyen az Apple összes belső ügye. Ennek a csapatnak a feladata a nagyobb értékű lopások esetén az Apple eszközeinek bevetése a tolvajok megtalálására, illetve a lopott termékek "semlegesítés".
Az iOS eszközök esetében például az új iPadet, iPhone-t aktiválni kell, amiben az Apple szervere a partner. Vagy nem az, ha lopott készüléket jelez - így az eszköz darab vas a tolvaj kezében, vagy maximum alkatrészként használható. Persze ha valaki már megvette, akár jóhiszeműen is, akkor a csalódás az övé. Az iOS eszközök aktiválás után is erősen Apple-szerver, iTunes Store, iCloud függőek, így használatuk techikailag könnyen meggátolható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése