2015. július 16., csütörtök

Miért és mikor érdemes használni a Vendég felhasználót?

Oké, kezdjük az elején, mi vagy ki az a Vendég felhasználó (Guest User)? A Mac OS X Unix alapú operációs rendszer, ennek egyik jellegzetessége, hogy egy gépen több felhasználó is dolgozhat úgy, hogy egymás dolgaiba nem látnak bele. A Macen mindig van egy adminisztrátor jogosultságú felhasználó - vagy az első induláskor hozzuk létre, vagy az üzletekben segítenek létrehozni -, ezek általában mi magunk vagyunk. És az Apple ad nekünk egy Vendéget is.

Miért?
Ahogy az előbb írtam, a felhasználók - alapesetben - egymás fájljaiba nem látnak bele. Ezért torzul el arcunkon a baráti mosoly, amikor ismerősünk, meglátván Macünket, felcsillanó szemmel kéri, hogy hagy nézze meg már a leveleit, meg csekkolja az étel-selfieit a Facebookon, meg töltsön le nekünk egy alkalmazást, amely nélkül nem élhetünk, és lecserélné a háttérképünket valami pajzánra, amelynek a barátnőm majd baromira nem örül. Hát nem! Ugye, nemet mondani nem merünk, bár kellene, mert az a barátság rovására megy. De odaadni sem szeretnénk a Macet, mert akkor zárhatjuk be a Mailt, az Naptárt, az Emlékeztetőt, a Safarit, a Numberst, a Pagest, a rendőrt, a postást és a villanyszerelőt...
Na, ekkor jön el a Vendég ideje! A Vendég felhasználóba felhasználó-váltással léphetünk át. Ehhez persze engedélyezni kell a Vendég használatát.

Hogyan?
A Rendszerbeállítások > Felhasználók és csoportok párbeszédablakban, miután feloldottuk az illetéktelen és véletlen adatmódosítástól védő lakatot a panel bal alsó sarkában, válasszuk a bal oldali lista alján lévő Beállításokat!
Bár nem a mostani post tárgya, de nagyon helyes, hogy az Automatikus bejelentkezés ki van kapcsolva, te is így használd!
Ami ehhez a bejegyzéshez fontos, legyen engedélyezve a Gyors felhasználó váltás. Ha ez rendben, akkor válasszuk ki a Vendég felhasználót!
Amit engedélyezni kell a Vendég felhasználó létezéséhez, az az első opció. A Szülői Felügyeletet most nem beszéljük át, bár nagyon sokan azzal együtt használják a Vendég felhasználót, mert így annak jogai - mihez fér hozzá, melyik alkalmazást tudja futtatni - sokkal jobban korlátozható. A megosztott mappákról sem írok (info smucig vagyok, na!).

Felhasználó váltás
A menüsor jobb szélén a nevünkre kattintva lesz a többi gépre felvett felhasználó neve látható. A bejelentkezettek neve ki lesz pipálva. Ha itt rákattintunk a Vendégre, akkor fordul velünk egyet a világ kijelző. A Mac egy vadonat új felhasználót hoz létre, új asztallal, Dockkal, mindennel. Ebben barátunk, ellenségünk, ismerősünk és vizslánk azt csinál, amit akar. Megnéz. Letölt. Átalakít.
Ha közben mi is dolgoznánk, ugyanígy a menü bal felső sarkában tudunk visszalépni a saját felhasználói felületünkre. És persze akkor, ha tudjuk a jelszavunk. És persze így tudunk más, nem vendég felhasználók közt is váltani.
Értelemszerűen, ha egy felhasználóba "be tudunk lépni", akkor kilépnünk is tudnunk kell. Ezt - némi zavar és logikátlanság - az alma menü alól tehetjük meg, a Log Out Guest User parancsot kiadva. (Nyári rejtvény nyeremény nélkül: ez a menü vajon miért angol, ha én magyar nyelven használom az operációs rendszert? A választ nem fújta el a szél, hanem a bejegyzés alján olvasható.)
A Vendég felhasználóból akkor lépjünk ki, ha barátunk már távozott. Így nem látja meg, hogy a Mac a kilépési parancs kiadása után rákérdez:
Azaz, a kilépéssel együtt minden adatot, beállítást, amit a Vendég létrehozott, törlünk. És igen! Ezt akarjuk!

Nyom nélkül
A Vendég felhasználó nem hagy maga után semmilyen adatot. Ennek ő nem biztos hogy örül, mi viszont adott esetben ki is használhatjuk ezt a tulajdonságot!
Például a Google - és sok webszájt - rengeteg adatot őriz meg net-használási és -keresési szokásainkról. Ezek befolyásolják, hogy mi mutatnak nekünk, ilyen a találati listánk. De nem így a Vendég, amelyet minden előzmény nélkül hoz létre a Mac OS!
Ha csak félszívvel bízunk a netes bankolásban, a Vendég ekkor is a barátunk lehet - semmit sem hagy a gépen, ha bezárjuk a Vendég felhasználót. És ez igaz akkor is, ha más Macjéről kell bankolnunk. Jobban adatot törölni, mint a Vendég használatával és bezárásával - mondom: bezárásával -, nem lehet.

A blogírás átka
A blog bejegyzések kulcsszavakkal láthatók el, ez itt az írások alatt találhatók. Ezek segítenek keresésben, beazonosításban, megjelenítésben. Mire végére értem ennek a bejegyzésnek, halk érzésem támadt, hogy egyszer ezt már megírtam. Amikor a kulcsszavazásnál a Vendég és a Guest is már létező kulcsszóként jelent meg, akkor tudtam, hogy vesztettem:
Csak egy pillanatra add már kölcsön a Maced! De! Az ismétlés a tudás édesanyja, és mindig vannak új olvasók. A Vendég felhasználó meg nem csak jó, de kifejezetten hasznos is, és egyszerű a használata.

Ez a menü vajon miért angol, ha én magyar nyelven használom az operációs rendszert? Mert a Guest egy másik felhasználó saját beállításokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése