2015. július 8., szerda

Ha feldarabolnák az Apple-t

A Jobs visszatérése előtti időkben, amikor az Apple szinte a bukás küszöbére ért (1990-es évek), népszerű cikktéma volt az Apple feldarabolása. Sokan úgy vélték, hogy önálló vállalkozásként is sikeres lehetne a dizájn részleg, pedig hol volt akkor még Ive, az iPod, az iPhone, az iMac és az egész iVilág? De ugyanígy a szoftver fejlesztőket is el tudták volna képzelni sokan önálló vállalkozásként, akár az akkor nagyon hasító, nagyon dübörgő, abszolút megkerülhetetlen Microsoft kihívójaként is. A mostani darabolás egyáltalán nem komoly, az Apple-lel nincs gáz, sőt. Azért elő a késsel!

iPhone Inc. és Macintosh Inc.
Igen, persze, hogy játék az egész. Számos elemző cég becsli meg, hogy egy cég értéke milyen részekből tevődik össze, mi a Trefis elemzését szoktuk rendszeresen megosztani. Ez az elemző cég a negyedéves jelentések adataira támaszkodva becsülte meg, hogy az Apple részvényárfolyamából mennyi esik az egyes termékekre, termék-csoportokra. A mostani játék számolási alapja az árbevétel.


A fenti grafikon mutatja egyes ismert cégek utolsó éves árbevételét milliárd dollárban. Az iPhone Inc. egymaga jobban teljesített, mint a Google-IBM-HP - és a Cisco is majdnem belefért ebbe a futottak még csoportba -, ha az árbevétel lenne a verseny tárgya. A Macintosh Inc. is jó nevű cégeket utasítana maga mögé - Microsoft, HP, IBM -, amelyek épp hogy csak megelőzve az iPad Inc. virtuális céget (és mint tudjuk, az iPad eladások épp nem száguldanak).
További kellemes napozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése