2016. június 10., péntek

MItől lett sötét a Safari URL-sora?

Villanások. Barabási-Albert László könyve jutott eszembe, amikor ezen a héten hárman is amiatt panaszkodtak, hogy a Safari címsora sötétre váltott.


Természetesen nincs semmi vírus, vagy hack, vagy más, csupán a privát böngésző ablakot nyitottunk. (A vírusok kapcsán: a MacKeeper letöltése változatlanul nagyon nem javasolt.) A privát böngészés lényege az, hogy a böngésző és a Mac semmit sem jegyez meg abból, amit abban az ablakban végzünk. De nem használja az űrlapok automatikus kitöltését sem.
Aki persze a gyíkemberekben és Snowdennek hisz, annak hiába írjuk, az óriás többség számára viszont hasznos lehet ez a tudás. Például ha más gépéről kell megnézni bármilyen netes adatunk. Vagy bejelentkezni.
Ha valaki nagyon biztosra akar menni, akkor persze átvált Vendég felhasználóra és ott privát böngész.
A privát böngészést az összes böngésző ismeri, általában a Fájl menüből érhető el, ahogy a Safarinál is. Vagy a Chrome-nál:

És akkor Villanások, a könyv. Egy adott részben arról ír a világhírű magyar hálózatkutató, hogy az azonos típusú események nem mindig egyenletesen eloszolva esnek meg, hanem csoportokban. Egy emailes példa rémlik. A bejövő emailek nem időben egyenletesen eloszolva érkeznek, már csak a nappal-éjszaka miatt sem. Sőt, mivel a legtöbben 5-10 percenként kérjük le a leveleket a postafiókból, így a gépünkre azok is csomagokban érkeznek. És az ismerős, hogy nekiülök megválaszolni az emaileket? Na, a kifele menő mailek eloszlása még kevésbé egyenletes.
Ahogy pár hete minden egyéni konzultációt kérőnknek iCloud és Fotók gondja volt, úgy ez a hét a sötét Safari hete volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése