2016. augusztus 18., csütörtök

Nagyobb SSD helyett iCloudot ajánl az új macOS

Annak ellenére, hogy lassan az SSD is nagykorúvá érik, az Apple a MacBookokat alapkiépítésben még mindig bántóan kis kapacitású SSD-vel kínálja. A lehetséges bővítés ára – az Apple-nél – hamar eltántorít, annyi pénzért már 1TB merevlemezt is vásárolhatunk. Az eredmény? Mintha visszautaznánk az időben, állandóan figyelni kell a szabad tárhelyre – mi a mAcademián tíz százalékot szoktunk javasolni.

Küzdelem a szabad tárhelyért
Az új OS, helyesebben: macOS, az ígéret szerint megszabadít a folyamatos kézi fájl-törléstől. A Sierra kódnevű csoda mindig elegendő szabad helyet ígér az SSD-n. Az Optimized Storage (Optimalizált Tárolás) azokat a fájlokat, levél-csatolmányokat, fotókat, amelyeket már adott ideje nem használtál, feltölti a felhőbe ("Na melyikbe?" – kíváncsiskodott a Gonosz Almalap. "Hát persze, hogy az iCloudba.") Ha ránézünk az adott mappára, akkor a fájlokat továbbra is ott látjuk, ahol hagytuk. Ha pedig megnyitnánk, akkor a felhőből a macOS letölti a Macre.


Kép: CultOfMac

Ismerősen cseng? Persze. Valami ilyesmiről volt szó az iOS Fotók esetében is. Az iOS eszközön csak a nézőkép látható, de ha megbökjük, akkor a felhőből lejön az eredeti sok gigás.
A Sierre minden bájtra igyekszik odafigyelni. Telepítés után a telepítéshez letöltött .dmg, .zip vagy bármi más, illetve a felmountolt telepítő eszköz törlését, kidobását is felajánlja majd. De hasonlóan jár el a duplikált telepítő letöltésekkel (mAcademia lokális rekord a 24 Flash telepítő).
A kukába dobott 30 napnál régebbi elemeket is automatikusan törli majd a Sierra. Nagyon reméljük, hogy ez viszont nem jelenti azt, hogy a 30 napnál hamarabb törölteket csak elrejti, hogy visszaállíthatók legyenek, ahogy ezt teszi a Fotóknál. (Legalább lehessen állítani, hogy kérem, vagy nem kérem!)

Az Apple saját tesztje szerint ez remek
Az Apple saját tesztje szerint egy 20GB szabad tárhellyel bíró Macen plusz 130GB hely lett (tehát nem egy 128GB-s SSD-jű gép volt a tesztalany). Ez persze semmit sem jelent, szerintem én magam nagyon szép, okos és ügyes vagyok. És ha mellettem fekvő G4-es Mac Pro-t bekapcsolnánk, feltennénk rá a Sierrá (nem menne, tudom), akkor az oprendszeren kívül minden menne a felhőbe, mert vagy hat éve nem volt a gép bekapcsolva.

Nincsen ingyen semmi
Gondolom, hozzám hasonlóan többen legyintettek, talán eddig el sem értek ebben a bejegyzésben. Igen, az egész optimalizáció az iCloudra épül. Ami nincs ingyen, illetve az az 5GB, amit az Apple ad, az lófüle (kettő is van neki). Aki persze már jól bevásárolt, hogy a fényképei elférjenek, azok tehetnek egy kísérletet majd az optimalizált tárolással. És soha ne menjenek olyan helyre, ahol nincs megfelelő net kapcsolatuk.
Az Apple oldaláról nézve persze más a kép. Elég lesz 60GB-s SSD-t tenni a hordozható gépekbe. Így a gépek olcsóbbak lesznek – hurrá! Aztán a nép odafárad havonta a kasszához venni egy darab felhőt. Félév, egy év, két év, és már sokkal több van a cupertinoi kasszában, mintha végre rendes méretű SSD-t tennének az alapgépekbe.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Pontosan, a hangsúly a szolgáltatásokon és a folyamatos előfizetéseken van. Ami egyébként nem rossz koncepció, ha kicsiny hazánkban is jól működik minden, illetve az árazás is megfelelő.

Megjegyzés küldése