2016. október 24., hétfő

Az Apple nem mondhat csütörtököt – a Bloomberg előrejelzése

Hosszú várakozás után frissíti az Apple a Mac számítógépeit (egy részüket), szokás szerint – és nem véletlenül – a karácsonyi időszak előtt. Az iPhone és AppleWatch megújítása után a cupertinoi vállalat a legrégebbi termék-családjára koncentrál. A szokásos kedd helyett azonban csütörtök, 27-e a bejelentés napja.


Az Apple részvényárfolyam alakulása Tim Cook idejében

Két nappal a negyedéves jelentés közzétételét követően. Eredetileg csütörtökön tette volna közzé a negyedéves jelentést, ami a pénzügyi világ, tőzsdék számára fontos – most az "időzítési konfliktus"-ra hivatkozva került ez előbbre. Ismerve az Apple igényességét, ez a rendezvény-szervezési malőr zavart jelez az erőben.
Az utolsó Mac frissítés során a 12 inches MacBook lett elérhető "rozéarany" színben és kapott kicsivel erősebb processzort.
Amíg az Apple figyelme az iPhone értékesítésre fókuszál, a Mac továbbra is az cég alapterméke. A 2015-ös bevételből a Macek több, mint tíz százalékot hoztak (az iPhone meg majd a kétharmadát – FG), ez a második helyet jelenti az Apple-nél. A várakozások szerint a Mac értékesítés tovább nő, leginkább az iPad eladások rovására – az alsó kategóriás hordozható Mac és az erősebb iPadek (Pro) egymás vetélytársai.
"Az Apple a Macet lakmuszpapírként használja. Vizsgálja, mi az, amire képes, keresi azt a pontot, ahonnan az iPad kiváltja." - véli az Above Avalon elemzője, Neil Cybart. Az Apple nem kívánta ezt a felvetést kommentálni. (Az Apple évtizedek óta jellemzően soha semmit sem kommentál – FG)

Mi várható a Bloomberg szerint?
Meg nem nevezett források szerint több Mac is megújul. (Bravó! - kiáltott fel a Gonosz Almalap ezt olvasván és elismerően csettintett.)
A legfontosabb az utoljára 2012-ben megújult MacBook Pro upgrade-je volna, ez az Apple vezető hordozható gépe, nagyon ráfér a frissítés. Azt várjuk, hogy vékonyabb lesz, nagyobb trackpadet kap, gyorsabb lesz a videó-kártyája. És a billentyűzet helyére másodlagos kijelző kerül, így a billentyűzet alkalmazásonként átprogramozható lesz. Például a Pages esetén a funkció billentyűk helyére szövegformázási parancsok kerülhetnek. Az Apple pár kiválasztott külső alkalmazás fejlesztő vállalkozást is bevont ezen újdonság tervezésébe - nyilatkozták magukat megnevezni nem kívánó szakemberek, akik ilyen cégnél dolgoznak.
Tudunk arról is, hogy az Apple a MacBook Airt is áttervezi, a kisebbik hordozható gépcsalád is megkapja a több-funkciós USB-C csatlakozót. A MacBook Air az Apple mágnese, ami képességével, szépségével és alacsony kezdő árával bevonzza a vásárlót, hiszen már 330eFt-ért is kapható. (Kisebb röhögés után a Gonosz Almalap elismerte, hogy az Apple esetében, ami igen csak prémium termék, ez a bruttóár valóban vásárló-mágnes.)
Az iMac is megújulhat, erre leginkább az új AMD grafikus chip ösztönözheti az Apple-t. Bár a számítógéppiacon az asztali gépek részesedése folyamatosan csökken, ám a videó-vágóknak, kiadvány-szerkesztőknek továbbra is szükségük van az erőre és a nagy kijelzőre. Az erősebb processzorra és a nagyobb vagy több kijelzőre. Az AMD grafikai processzor mellett várható a pár éve kiebrudalt Nvidia visszatérése is, az Apple e területen jártas szakembereket vett fel pár hónapja. Az Nvidia visszatérésének a gamerek örülnének igazán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése