2016. október 7., péntek

Mozifájl mozifájllá konvertálása

Családom 60-as, 70-es éveiből származó mozgóképeit digitalizáltatom mostanában. A kapott .avi fájlok viszont borzalmas nagyok és a Mac – alaphangon, segédprogram nélkül – nem is mutatja meg, játssza le. Rengeteg avi formátumot lejátszó alkalmazás létezik, fizetős és ingyenes egyaránt, én szerettem volna .mov fájlokat kapni, hogy az iMovie-val megvághassam, feljavítsam vagy feliratozzam a filmeket. Így találtam rá a Free MP4 Converterre. Amelynek ronda a neve, de roppant hasznos jószág.

Az alkalmazás ikon legalább olyan ronda, mint a program név, de szerencsére az alkalmazás szinte mindent tud. Ráadásul a jó részét ingyen. A Super8-as filmeket 720x540-es méretűre tudták a Digitalmaster szakemberei átalakítani, így nekem nem volt szükségem a 4K/HD minőséget is kezelő fizetős Any MP4 Converter verzióra 29,99€-ért. De ha kellene, az ingyenes verzió tapasztalata alapján habozás nélkül megvásárolnám.

Az alkalmazás nem szépségdíjas - egyértelmű, hogy grafikusra nem költött a cég -, de roppant logikus. Ki kell választani a konvertálni kívánt állományokat, én nyolc tekercset szoktam digitalizáltatni, így mindig beteszem mind a nyolc fájlt. Utána ki lehet választani, hogy mivé szeretném átalakítani, milyen fájl formátummá, felbontásúvá (ugye jobbat, mint az eredeti nem érdemes választani) és dönthetünk arról is, mi legyen a hanggal – nálam semmi, mert nincs hangja az eredetinek sem.

Bőven van választási lehetőség az ingyenes verzióban is.

A konvertálás erőforrás igényes, egyszerre négy fájlon dolgozott a program, gyanítom ez erős összefüggésben van azzal, hogy a Macem procija is négy magú, bár lehet, hogy véletlen. A 10-15 perces filmek (ami 3-5 darab, eredetileg alig három perces Super 8 filmekből álltak össze) avi verziója 2,5-3,5GB. A konvertálással kapott mov fájlok 100-145MB méretűek. Egyszerre nyolc film konvertálása majdnem fél órás meló volt a két éves MacBook Airnek.

A konvertálás a MacBook Air összes processzor kapacitását lekötötte, jól látszik ez a Tevékenységfigyelőn.

Az Any MP4 segédprogram nem az az alkalmazás, amit naponta használunk. Sőt, meglehet, az életünk során csak egyszer van rá szükség. De akkor, az adott feladatra, a legjobb választásnak tűnik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése