2021. június 16., szerda

Az Apple ikonjai

A WWDC nem csak egyetlen beszéd, hanem számos előadás, bemutató. Ezeket itt találod: https://developer.apple.com/wwdc21/sessions/ (Valami agyament ok miatt az Apple sem logikai, sem ábécé sorrendbe nem tette őket, így lehet keresgélni - kesergett egyet a Gonosz Almalap). Fejlesztőknek kötelező – gyanítom, már rég túl vannak az őket érdeklődőn, de a teljesen amatőrök, mint én, is talál érdekességet (némi átpörgetéssel - GA). Az új betűcsalád, a San Francisco és az ikonok kapcsán több előadás is akad. Tanulságos, hogy milyen áttekintés, precíz tervezés áll olyan apróságnak tűnő elem mögött, mint egy ikon. Nem teljes összefoglaló, hanem rácsodálkozás következik.
Egy árva ikont is úgy kell megtervezni, hogy annak vagy tíz variációja létezzen. Mert az Apple azért Apple, hogy a watchOS ikon olyan legyen, mint a macOS ikon. Kicsit vicces lenne, ha minden alkalmazása egyedi ikonokat használna. Ráadásul az Apple ikonkészlete folyamatosan bővül, közel háromezer(!) egyedi ikont tartalmaz. A fejlesztők nem csak hozzáférhetnek ezekhez az ikonokhoz, de erőst ajánlott használniuk is. Miért? Azért, hogy egységes legyen az Apple eszközön látható ikon megjelenés, ennek hasznosságáról vizualitással foglalkozó szakemberek hosszú előadásokat lennének képesek tartani, de mi röviden elmondjuk: javul a felhasználói élmény, még inkább élvezzük, hogy az almás-kerten belül vagyunk.
Állandóan frissítik. Mondjuk, pár ikon kimaradhatott volna az életünkből. És ha az eddigiek alapján úgy véled, hogy hát igen, ok, ezt sem lehet hűbelebalázs módjára kezelni, akkor figyelj! A jobbról balra írók országai fordított ikonokat használnak, de nem lehet az ikonokat szimplán tükrözni, erre is figyelni kell:
Az ikon készítést bemutató WWDC videókban kilenc vezető beszél, gyanítom, vagy pár tucat ember dolgozhat az ikonok rendben tartásán, fejlesztésén. Az ikont vektorosan rajzolják meg, mert a vektoros ábra matematika segítségével könnyen és szabályosan módosítható (skaláris szorzat meg ilyesmik, ha minden áron borzongani akarsz).
A képen az előző ikon alapértelmezett méret és vastagság verziói.
Szerintem ennyi is elég, bebizonyosodott, hogy ez sem felhőtlen szórakozás meg egy negyedórás meló vektorgrafikus alkalmazással. És még nem is szóltunk arról, hogy egy ikonnak négy féle színezhetősége lehet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése