2021. június 9., szerda

Monterey, az ősszel érkező új macOS

Az Apple fejlesztői konferenciáján (WWDC) bejelentették az ősztől elérhető új macOS fontosabb újdonságait. A rendszer a Monterey (ejtsd: montöröj, ahol a töröj ö betűi igen röviden hangzanak, a t betűt sem kell megnyomni) nevet kapta, a névadóról a bejegyzés végén olvashatsz. A Monterey a 12. operációs rendszere a Macnek (a Mac OS X volt a tizedik, számtalan verzióval, majd jött a Big Sur, a tizenegyes). Engem meglepett a szám-léptetés. Eddig a valóban fontos változások kaptak új kezdő verziószámot, a kisebb felvarrások nem. A Monterey pedig ugyan kínál pár újdonságot, de nem egy nagy ugrás – a látottak alapján – a Big Surhoz képest.
Safari. A Safari tetejéről is eltünteti az ikonokat az Apple, valamint leutánozza az Edge újítását, a böngésző tabok, fülek gyűjtését, csoportosítását. Az előzőnek így látatlanba kevésbé, a másodiknak inkább örülünk. Maceseket kevésbé érinti, hogy a Safari extensionök elérhetők lesznek iPaden és iPhone-on is – nem sok embernél láttam, hogy Safari extensiont használna, ellentétben a Chrome-osokkal.
Jegyzetek (Notes). A Jegyzetek az Apple folyamatosan fejleszti, általában jól használható funkciókkal. Most is ilyeneket hoz el a Monterey. A jegyzetek tag-elhetők, kulcsszavakkal lesznek elláthatók, ez segíti a keresést, rendszerezést. A megosztott jegyzetekben pedig címezhető @FG módon a másik, annak figyelme felkeltése végett.
Leglátványosabb. A WWDC macOS bemutató leglátványosabb része az volt (nekem), amikor egy iPaden levő képet a mellé tett MacBook Pro egerét használva egy mozdulattal áthúzták az MBP mellett álló új iMac kijelzőjére. Azaz, az egymás mellé tett (és erre alkalmas) Apple eszközök bármelyik egerével vezérelhető és ahol az egér jár, azon a kijelzőn él a billentyűzet is. Nem hiszem, hogy itthon a Macesek nagy többségének lenne több új Apple gépe vagy iPadje, de akinek van, az második kijelzőt nyerhet. Az eddig ilyen szolgáltatást nyújtó fejlesztők meg sírhatnak, sírhatnak és szomorkodhatnak.
iCloud+ Az Apple remek funkciót talált ki, hogy mindenkit rávegyen az iCloud előfizetésre. A plusz jel a prémiumot jelenti. Miért fogsz előfizetni? Nem a tárhely pluszért, hanem a következő szolgáltatásért. Minannyian unjuk, hogy az utolsó p*cs kis szájtra is regisztrálni kell, ahol csak meg akarok valamit nézni - először és utoljára. Cserébe ezer emailt kapok, listákra kerülök... Nos, az iCloud+ előfizetők ál-email címeket hozhatnak létre az ilyen szájtokhoz. (Tudtad, hogy eddig is lehetett három alias email címed az @icloud.com-hoz?) Persze a puding próbája az evés, de ez nagyon jól hangzik.
Az Apple kísérletet tesz a közösségi élmény fokozására, a FaceTime nem csak videokonferenciák megtartására alkalmas, de közös filmnézésére is – ennek életszerűségét az élet fogja megmutatni.
Egyedi automatikus válaszok állíthatók be a Messageshez, amikor dolgozunk, alszunk vagy mást teszünk, amikor nem szeretnénk, ha megzavarnának az üzenetek.
Csili-vili. Ha több képet küldünk a Messagesben, akkor azt elegáns legyező formában mutatja a Mac. Ahelyett – vágta rá a Gonosz Almalap –, hogy egyből látnánk a képeket, egyet kattinthatok. Az is igaz, hogy így nem veri szét a chatet nyolc-tíz fotó.
Térkép. Megújul a térkép is. Vallom, hogy van jó alkalmazás, amit nem kell továbbfejleszteni, mert jó, a fejlesztés már csak rontani tud. Ilyen jó volt nekem a Google térkép, amit térképnek használtam, hogy és mivel jutok el A-ból B-be. De egyre több ''tudással'' ruházzák fel, az utcaneveket kitakarják a cégek, a híres épület ikonok, a... hosszan sorolhatnám. Még egy kis fejlesztés és szövegszerkesztő lesz. Az Apple Térképe is elindult ezen az úton. Legyen, végül is hasznos info-k kerülnek fel, de legyen kikapcsolható.
Shortcuts. A Shortcuts az iOS-ről érkezik a Macre, egy ideig együtt fog élni az Automatorral (szívünk egyik csücske), majd fel fogja falni azt. A Shortcuts-cal az ismétlődő, repetitív munkák válthatók ki, egy kattintssal. A blog követői készüljenek, tele leszünk Shortcuts megoldásokkal. Mert érdemes. Mert a gép arra van, hogy dolgozzon, mi, az alkotó, meg arra, hogy pihenjen.
Kihagytam. Biztos kihagytam pár dolgot, de holnap is lesz nap, mindenről szó lesz, ami Mac és fontos.

Monterey város az Egyesült Államok Kalifornia államának középső partvidékén. Az 1770. június 3-án alapították. Kezdetben a spanyol (1804–1821) és mexikói (1822–1836) államhoz tartozás idején Alta California (Felső Kalifornia) fővárosa volt. Ebben az időszakban Monterey adott otthont Kalifornia első színházának, középületének, nyilvános könyvtárának, állami finanszírozású iskolának, nyomdának és újságoknak. Eredetileg ez volt Kaliforniában az összes adóköteles áru egyetlen használható kikötője. Az 1846–1848-as mexikói–amerikai háború végén Mexikó ''átengedte'' Kaliforniát az Egyesült Államoknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése