2021. június 23., szerda

Gyorsabb-e az M1 Mac wifije az Inteles Macénél?

Az új M1-es MacBookban WiFi6 van. Aki ezt érti, annak eddig volt érdekes ez a bejegyzés, aki itt maradt, az joggal kérdezheti, hogy oks, WiFi6, akkor az gyorsabb, mint a korábbi? A válasz az, hogy nem, de mégis.
Hogy lehet ez? Anélkül hogy diplomás villamosmérnökké válnánk, egyszerűen. A WiFi6 a kommunikációban használt neve az IEEE 802.11ax szabványnak, ha utána szeretnél nézni.
Gyakorlat: kattints az Options (leánykori nevén: Alt) nyomva tartása mellett a wifi ikonra!
Ha a puszta közepén áll a házunk és több kilométeres körzetben a mi wifink az egyetlen, amin két eszköz lóg, akkor lehet elérni a csúcssebességet. Ez ritka helyzet, gyakoribb, hogy irodában, utcán, otthon számtalan wifi közül választjuk ki a sajátot, és a kiválasztott wifi hálózatot kettőnél több eszköz használja. Az is használat, ha csak ül hosszú méla lesben várva, hogy megszólítsák.
Ha a wifi egyetlen csatornát, frekvenciát használna, akkor egy helyen csak egy wifi lehetne. De az okos mérnökök számtalan fejlesztéssel megoldották, hogy egy légtérben sok wifi lehessen, amikor egy wifi létrejön, bekapcsolják, az egy csatornát választ magának, lehetőleg minél távolabb a többeikétől. Ahogy felszállva egy villamosra mi sem az egyetlen másik utas mellé állunk olyan szorosan, mintha a jármű tömve volna. Persze minél több wifi, annál közelebbi csatornákat használnak.
A közeli csatornák zavarják egymást, mintha egy zsúfolt szobában mindenki telefonon beszélgetne. Mi ilyenkor üvöltünk - a wifi nem üvölt, mi újrakérdezünk - a wifi is újrakérdez. És amikor újrakérdez, az lassúságot okoz, hiszen újra ugyanazt az adatot kéri, amit már elküldtek (egyszer, kétszer, párszor).
A WiFi6 fejlesztésénél az okos mérnökök ezért nem az átvitel sebességét próbálták növelni, hanem az újrakérdezések számát csökkenteni, a csatorna kiosztások jobb kezelését, dinamikus változtatását, esetleg összevonását kihasználni. Azért tették ezt, mert az adatátviteli sebesség növelésénél hatékonyabb a sikeres adatátvitel – és olcsóbb megoldás is. A villamososon magunktól átrendeződünk, ha egy iskolás csoport szál fel vagy leszállása után - valami hasonlóra képesek a csatornák kapcsán a WiFi6 eszközök.
A bevezető kérdésre tehát az a helyes válasz, hogy maga az adatátviteli sebesség nem nőtt, az adattovábbítás módja változott előnyösen. Hogy azért legyen pár számadat is: a kettővel ezelőtti wifi szabványhoz képest 37 százalékkal jobb az adatátvitel (ennyivel gyorsult a kevesebb ismétlés, hiba miatt) – ez egy elméleti kalkulált átlagadat, ahogy a többi is. A tisztán WIFi6 hálózatok összteljesítménye majdnem négyszerese az elődjükhöz képest – azaz elméletileg négyszer annyian használhatják. Másik mutató szerint az ismétlések, hibás adatátvitelek száma 75 százalékot esett az előző wifi szabványhoz képet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése