2021. július 14., szerda

iMac (Intel) vs. iMac 24 (M1) vs Mac mini (M1)

Az összehasonlító tesztekkel szemben egyre több a fenntartásom, de ugyanakkor hasznosnak és érdekesnek tartom őket, ezért következik egy az iLife magazinból. Három gépet vetettek össze, a "régi" Intel procis 27 inches iMacet, az Apple M1 hajtotta 24 inches iMacet és a szintén M1-es Mac minit. Az eredmények ... érdekesek.
Davinci Resolve. Videó profik eszköze. Effektekben gazdag két és fél perces videót mentettünk H.264 formátumba. Az alkalmazás 15. verziójának még nincs natív M1 változata, ezért a két M1-es gép a Rosetta 2 segédprogram támogatásával futtatta a szoftvert. A Mac mini lemaradásának oka, a két iMac grafikus kártyája/processzora ennél a feladatnál meghatározó erőforrás.
Geekbench 5. A Geekbench teszt egyetlen magot tesztel a nyolcból-tízből, így ez a teszt elsőre csalókának tűnhet. De a Big Sur alatt futó alkalmazások közül számos használ egyetlen magot, így mégis fontos. Látható, hogy a két M1-es gép között semmi különbség, gyakorlatilag mérési hibáról beszélhetünk, az Inteles iMac lassabb. A gép teljesítményét nem szabad úgy számolni, hogy ennek a tesztnek az eredményét megszorozzuk a magok számával, a Geekbenchnek létezik többmagos verziója is, az ad összehasonlítási adatokat.
Handbrake. Ezt az alkalmazást sem optimalizálták még M1-re, ha ez megtörténik, akkor jobb eredményeket adnak majd az M1-es gépek. A teszt egy félórás Blue-ray videofájl H.264 formátumba történő konvertálása. (Nem tűnik túl gyakori feladatnak, de gépet megmozgató, az biztos.)
Tomb Raider. Az alkalmazás Rosettával fut csak M1-en. A videokártya hasznossága jól látható a két M1-es gép eltérő eredményéből.

Mi úgy gondoljuk, hogy az iMac esetén érdemes lesz megvárni az M1-t követő Apple procit (M1X? vagy M2 vagy hívják bárhogy). A mostani a MacBook Air és Mac mini képességéhez optimalizált, kicsi netezünk, szöveget szerkesztünk, néha Keynote, ha mozi, akkor iMovie és az idő nem kritikus. Az iMac viszont profi termelő eszköz, ahol az idő számít, mert pént. És a pénz mozgatja a világot - akár jó, akár nem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése