2021. július 30., péntek

Részleges fénykép-szinkronizáció iClouddal

Sokunk öröme és bánata az Apple faék egyszerű fénykép-szinkronizációja eszközei közt. Roppant praktikus, hogy amit az egyik eszközzel (iPhone) fotózok, az automatikusan elérhető a Maces Fotókban. Vagy ott, ahol a szinkronizációt engedélyezzük. Az automatizmus jó, de. Eddig az SSD-k kis kapacitása (128GB-256GB) miatt a több ezres fényképtárak szinkronizálása öngyilkosság volt, az SSD-k beteltek. Vagy az iCloud tárhelye (5GB-20GB-100GB) volt kevés. És nem mindig szeretnénk minden képet össze-vissza szinkronizálni. Jó pap holtig tanul, egy elfogott emailből nagyon jó ötletet merítettünk, hogy lehet a képeknek csak egy részét szinkronizálni maradva az Apple almáskertjében (nincs szükség külső alkalmazásra) – cserébe némi munkánk lesz a teljes automatizmushoz képest.
A kép mutatja a lépéseket Macen. Engedélyezzük a Megosztott mappák használatát, majd létrehozunk legalább egy megosztott mappát. A megosztott, nevének megfelelően, másokkal is megosztható – de nem kötelező a megosztás. És itt a pont, nem osztom meg senkivel. Így nem az összes képem szinkronizálódik – ezt az opciót nem engedélyeztem –, csak azok, amelyek a megosztott albumban, mappában vannak. Ebbe viszont kézzel kell belepakolnom a képeket. Valamit valamiért. Meg lehet próbálni Automatorral (ősztől Shortcuts-cal) ügyeskedni, de nem sok segítséget nyerünk.
Persze, ha olyan megosztott mappát hozunk létre, amit tényleg szeretnénk más Apple ID-s ismerőssel megosztani, annak sincs akadálya. Ez lehet megoldás családok, közösségek közös fotógyűjteményének létrehozására. Arra figyeljünk, hogy a megosztott mappa a létrehozó iCloud tárhelyéből vesz el helyet.
iPhone-on sem nehéz feladat a megosztott album létrehozása. Album vagy mappa? Ugyanaz, szerintem a fényképek esetén az album jobb megnevezés. A jobb oldali képen látható a Macen létrehozott osztott album. A plusz jelre kattintva tudnék további képeket hozzáadni ehhez az albumhoz. Általában az iPhone-nal fotózunk, így az osztott album esetén ez a kényelmetlenség, a kézi képhozzáadás. A nyereség: lassabban betelő tárterület, kézben (ujjban!) tartott képszinkronizáció.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése