2021. szeptember 20., hétfő

Fotó retus Macen

Nem, nem kell Photoshop, nem kell más alkalmazást sem letölteni, itt van nekünk a Fotók (Photos). A retusálás pedig rém egyszerű, mutatom. (Hosszabb ideig tart leírni, mint megtenni.)
Készítettünk egy remek képet, ami bekerült a Fotók alkalmazásba, megnyitottuk szerkesztésre. Bármilyen ügyesen helyezkedtünk, a kép bal szélén levő torony előtt van egy tábla, igaz, alig lehet észrevenni, de mi maximalisták vagyunk, ki akarjuk retusálni még ezt a keveset is.
A retusálás és a fénykép eredetisége közti elvi vita kapcsán _én_ úgy gondolom, hogy a fenti az igazi fotó, a következőkben meghamisítjuk a képet – bár bocsánatos a hamisítás ez esetben.
Ránagyítok a retusálandó táblára. A Fotók Szerkesztésében a jobb Oldalsávon kikeresem a Retus (Retouch) eszközt, ha kell, odakattintok elé, hogy a kis nyíl lefelé mutasson, elérhető legyen a Retus egyetlen eszköze. A méretbe (Size) kattintva tudom állítani, hogy a retusálás mekkora területet érintsen a retusálás – a képen fehér mutatja a méret választásomat. A retus eszköz megjelenése egy kör. Ráviszem a kiretusálandó tábla tetejére az egeret, lenyomom, nyomva tartom, és kijelölöm az oszlopot. A méretet én úgy választom, hogy kétszer olyan széles vagy magas legyen, mint a kiretusálandó tárgy. Evidens: bármit nem lehet kiretusálni. Amikor kifehérítettem mindent, amit kell, elengedem az egeret.
A képen látható kör a retus eszközöm – de épp nem használom. Ami fontosabb, a Mac pár pillanat alatt eltüntette az oszlopot. Igen, éles szemmel látható, hol volt. Igen, ez az automatikus retus az általam kijelölt, befehérített területről vesz mintát, a képen téglákat. De nézzük a teljes képet!
Volt tábla, nincs tábla. A Fotók ablak bal felső sarkában találsz egy előtte-utána ikont (két kis négyzet, az egyik teli). Ugye hogy ebben a méretben, nézetben már hamis, aki rávágja, hogy ez egy retusált kép?

A képen Kwidzyn vára látható. A Teuton vagy Német Lovagrend várainak része volt egy ilyen, kilógó torony, amihez hosszú folyosó vezet. Békeidőben ez volt a latrina torony, a zöld fű helyén víz folyt. Ostrom esetén ez volt a végső menedék, a szűk folyosó jól védhető volt, vagy le lehetett rombolni, a védők ekkor a toronyban várták a felmentő sereget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése