2021. szeptember 8., szerda

Rendrakás a Macen: fényképek

Ó, igen. Kellene. Alkudjunk meg, csak az idei nyári fényképeket rakjuk rendbe – aztán majd egyszer a többit is. Miért érdemes rendet rakni? Úgyse nézzük vissza a harmincezer fotónkat, egy nyaralást is képes tizedannyi kép felidézni, mint amennyit készítettünk. Fele? Egy kutatás során száz Macest kértek meg, hogy tegyen rendet a Fotókban, dobja ki a rossz, duplikált... képeit. Átlagban húsz képből tizenkilenc ment a kukába.
Aki úgy érzi, hogy minden fényképére szükség van – vagy erre hivatkozik –, azoknak javaslom a Képsorozatok (vagy Fotósorozatok) átnézését. A sorozatban lőtt képekből a Mac csak egyet mutat, de tárolja az összeset, ötöt-tízet-huszat. Megnyitva a Fotókat, az oldalsávon a képtípusok között megtaláljuk a Képsorozatokat. Az Apple automatikusan kigyűjti az ilyen felvételeket az összes küzül, nekünk nincs ezzel feladatunk – a képek persze az eredeti helyükön is megtalálhatók. Ha kiválasztunk egy képet a Képsorozatokból, akkor a bal felső sarkába kattintva kapjuk a képen is látható elrendezést. Alul látható, hogy a sorozatom öt képből áll. Ki tudom választani, hogy a sorozat melyik képe legyen látható (a többit nem törli a Mac, csak nem mutatja az összes fotó között), vagy azt is, hogy melyik legyen az, ami megmarad (Hegylakó), a többi megy a kukába, a kép többé nem Képsorozat. És máris tettünk egy kis lépést jó irányba.
Én rendszeresen irtom a sorozatokat, szerencsém volt, a fenti kép valahogy túlélte a rendrakást. De tudom, hogy általában 8-16 képből áll nálam egy sorozat-fotózás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése