2021. szeptember 1., szerda

Rendrakás a Macen: Letöltések mappa

Macen a Letöltések mappába gyűlnek a netről letöltött fájljaink, képeink, bármik – ha csak nem rendelkezünk másképp, első tanács: ne rendelkezzünk. A Letöltések mappa így dinamikusan hízik, növekszik, a Kisgömbőc mélyen irigy. Ha rendet akarunk tenni a Macen, első lépés a Letöltések kiürítése. Teljesen. Az utolsó fájlig. Miért? Harminc évvel ezelőtt az irodákban a titkár(nő) asztala volt az, ahová mindenki – munkatárs, főnök, postás, rendőr, katona, tűzoltó – lerakta a dossziét, papírt, bármit. És a sok bonyolító közt az egyetlen ügyintéző a titkár(nő) volt, aki rendet tartott. (Ő is zseni volt, aki átlát a káoszon, de utálta a káoszt. Szegény káosz.) Ha nem tette volna, akkor összeomlott volna az asztala.
Második jó tanács legyen az, hogy érdemes a Letöltések mappát a Dockban tartani (pontosabban a rá való hivatkozást), ezt úgy érjük el, hogy a Finderből a Letöltések mappát behúzzuk a Dockba. Miért érdemes a Letöltéseket a Dockban tartani? Mert az ikon pattan egyet, ha sikeresen letöltöttünk valamit. Mert egy kattintással tudjuk ellenőrizni, hogy azt töltöttük-e le, amit szerettünk volna – igen, néha érdemes. Mert a Dockból egy mozdulattal tudjuk kihúzni és helyére vonszolni egy-egy fájlt. A hely a kuka is lehet. Letöltöttem egy hasznosnak látszó PDF-et. Letöltések mappa, rátolom az egeret (nem kattintok), szóköz – hogy lássam a tartalmát (vagy megnyitom). És ha tévedés, akkor áthúzom a kukába. Azonnal. Nem lesz az később sem jó semmire. Érdemes is azonnal megnézni a letöltött fájlokat! És elpakolni a helyükre, ha kellenek. Ha nem, akkor kíméletlenül kuka.
Mit tegyek akkor, ha a Letöltésekben száz, ezer vagy több ezer fájlom van? Én nyitnék két Finder ablakot, elhelyezném egymás mellé. Az egyikben mindig a Letöltések mappa lenne, a másikban a változó célmappa, ahová a Letöltésekből pakolom át a fájlokat. Tanácsadás során azt tapasztaltuk, hogy két rendrakási "iskola" létezik. Az egyik sorba halad a Letöltésekben, időben mától vagy a legrégebbi fájloktól. A másik pedig egy-egy célmappát választ, és az abba tartozó Letöltésben levő fájlokat rángatja át.
A bejegyzés illusztráción az én Letöltés mappám látható. Bűnös módon vannak több éves fájlok is - ezek azok, amiket kidobni fáj, de soha meg nem nyitom, illetve valami különös oknál fogva, amit még én sem ismerek, nem raktam el a helyére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése