2021. szeptember 22., szerda

Ha igazán félted Macen az adataidat

Senki sem szeretné, ha az adatait bárki megnézhetné, a védekezés több lépcsős. A géphez jelszóval férünk hozzá – kötelezően. Jelszó még egy otthoni gépen is kell, hogy legyen, mert ha ellopják és nincs, akkor... Persze lehet órával, golyóstollal meg bármilyen más eszközzel hozzáférést feloldani egész addig, amíg azt el nem lopják. Képőzéseken az adatvédelmi beállításoknál, amikor a FileVault-ig jutunk, a félelem fokát szoktuk emlegetni. Minél inkább fontosak, érzékenyek az adataid, annál inkább vágyhatsz a FileVault használatára.

FIGYELEM!
A FileVault nem játék, az elfelejtett jelszó el van felejtve – az adatokkal együtt.
Még egy FIGYELEM! Ha a Maceden a fenti párbeszédablakban azt olvasod, hogy a FileVault aktív, kikapcsolni tudnád, ne kattints erre a gombra! Ha nem engedélyezted és más sem engedélyezte (admin, rendszergazda, bárki), akkor a felirat szoftverhiba – szomorú tapasztalat alapján. Hagyd így, ne kattints rá!
Ha iMac Pro vagy másik, Apple T2 chippel rendelkező Mac géped* van, a meghajtón található adatok automatikusan titkosítottak. A FileVault további védelmet biztosít. Az engedélyezés után döntened kell, miként szeretnéd a titkosítás kulcsát őrizni.
A második esetben az Apple ajánlása az, hogy a kulcsot (jelszót) ne tárold a Macen – hiszen ha nem tudod, akkor megnézni sem tudod –, hanem írd fel, vagy tárold más eszközön. WTF? Pont arról van szó, hogy ne írjuk le a jelszavakat! Szóval az első, iCloudos változat a jó megoldás!

És még pár biztonsági beállítás
Azért állítottam egy perce a jelszó igénylését, mert ennyi ideig vagyok képes futni az után, aki viszi a gépem. Komolyabban: a Mac kijelzője elhalványodik, mielőtt bealudna. Ha ülök a Mac mellett, de nem használom, de bármi miatt nem szeretném, hogy elaludjon, akkor így egy percem van, hogy jelszó megadása nélkül újra felébresszem. Az egy perc azért is jó, mert egy megbeszélésen, bárhol, ahol felállunk, kimegyünk a szobából, elfelejteném lecsukni a Macet, az bealszik – remélhetőleg még azelőtt, hogy valaki elé ülne.
Üzenet megjelenítése, a BRFK Rablási Alosztálya (ha jól emlékszem tíz év távlatából) két munkatársa mondta egy képzésen, hogy a "Hozd vissza, mert letépem a f@rk@d!" maximum mosolyt csak a tolvaj arcára, aki a Macet század áron adja el alkatrésznek. A "300e visszavásárolom, telefonszám" meg hülyeség, mert úgy sem hív fel, viszont tudja, hogy van 300 ezred, meg a telefonszámod, tehát talán érdemes a címet lakásfeltörőknek átpasszolni. Végül bármi is írsz ide be, az olyan legyen, hogy más is megláthassa – akár a főnököd vagy egy előadás közönsége (szomorú, vicces és harsogva röhögős tapasztalat).
Ha egyáltalán van ilyen opció, az automatikus bejelentkezést nem engedélyezzük! Te hány másodperc alatt írod be a jelszavad? Biztos gyorsabban, mint az, aki nem ismeri! Mindig használj jelszót a gép eléréséhez!


* A teljesség igénye nélkül: iMac (2017), Mac mini (2018), Mac Pro (2019), MBA, MBP (2018) óta T2 chipes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése