2021. október 20., szerda

MacBook Pro M1 Pro Max

Hétfő este az Apple megtette, amit mindenki várt, bemutatta a MacBook Pro gépek "Apple Silicon" processzoros változatát. Ahogy várható volt, nem a MacBook Airbe és Mac minibe került sima M1, hanem annak turbózott változatát – M1 Pro és M1 Max – kapta meg az új 14 és 16 inches kijelzőjű MacBook Pro. A technikai adatokat és egyéb szépségeket szinte minden blog és IT oldal megírta – az Apple összehasonlító táblázatát ajánlom annak, aki ezeket kihagyta.
A beszámoló blogoknál mélyebbre ásó elemezők mosolya nem volt teljes, az M1 Pro és M1 Max első Geekbench adatai szerint az új processzorok nem sokkal erősebbek az M1-nél. Mindjárt helyesbítünk, M1 Max adatot nem találtam tegnap estig, ezért nincs a fenti grafikonon sem, ne keresd! Az egy magos teljesítmény messze nem a proci valódi teljesítményét mutatja, az M1 összes verziója sok magos – de nem szabad a magok számával szorozni egy mag teljesítményét sem, az összteljesítmény alatta van a szorzat összegének.
Az Apple marketing táblája (kép) remek összefoglalója a processzor erősségének, nem is magyarázom.
Tudom, az árak. Az árak – különösen a 16 inches MacBook Pro-é – elsőre szívbemarkolóak. Baromi drágák. De ne feledjük, ezek nem otthoni játszógépek – Facebook, Insta, levelezés és filmnézés –, hanem termelő eszközök. Amivel szoftvert fejlesztenek, amivel zenét kevernek, amivel filmet vágnak, amivel kiadványt szerkesztenek. Ha én lennék a Gonosz Almalap, azt írnám: ha nem termeli ki egy MacBook Pro egy év alatt az árát, akkor gond van a vállalkozással.
"Én biztos nem vennék MacBook Pro-t 16GB RAM-mal" – mondtam szoftverfejlesztőimnek, akik ujja remegett a rendelés gomb felett (és azóta is ott remeg). Ők sem, derült ki. A MacBook Pro-t három-öt évre vesszük, és az ötödik évben is kell, hogy erős legyen. Öt év alatt legalább három új oprendszert fog kihozni az Apple, mindig a legújabb Machez igazítva.
Aki vásároláson töri a fejét, annak azt javasoljuk, hogy tegye meg minél hamarabb, különösen akkor, ha a karácsonyra kell a gép. Egyrészt az Apple a kurrens termékéből gyakran nem volt képes eleget szállítani az ünnepekre. A másik ok a lassan mindenhova beszivárgó "chip-hiány". Ez valójában a chip gyártáshoz szükséges alapanyagok hiányát, szállítási idők rettenetes megnövekedését fedi. Az elemzők szinte egybehangzóan vallják, az Apple új iPhone-jából már nem fog tudni annyit eladni idén, mint amennyit megvennének – a chip-hiány miatt. Ez a hiány előbb-utóbb eléri az M1 processzorok gyártósorát is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése