2021. október 6., szerda

Mit lehet kezdeni az álló iPhone-nal készült videóval?

Sokan nem kezdenek semmit, használják. Ilyenkor a videó két szélén vastag fehér csík látható. Ha ennél többre becsüljük a felvételünket, akkor több menekülő ág közül választhatunk, mi most az egyiket mutatjuk meg. Közepesen macerás, ezért fogadjuk meg, legközelebb fekvő iPhone-nal készítünk igényes videót.

0. feladat – az álló videót már fekvő videóvá tették, sajnos


Ha az eredeti álló videós anyag a rendelkezésünkre áll, ugorhatunk a következő címig!
A két szélén vastag fehér csíkkal megáldott álló videót megnyitjuk a QuickTime Player alkalmazással, amelyet az Apple minden gépre előre telepített. A videót nagyítsuk fel maximális méretre, teljes kijelzősre! Adjuk ki a Fájl > Új képernyőfelvétel parancsot! A kijelző alján megjelenő apró lebegő palettáról válasszuk a Felvétel készítése a kijelölt részről ikont, és jelöljük ki a középső harmadot, ahol az álló videó található. Figyeljünk, hogy inkább a videóból vágjunk le egy-két képpontsort, mintsem fehér csík maradjon a szélén. A lebegő paletta Beállítások > 10 másodperc választása hasznos, ekkor a felvétel indítása után még van tíz másodpercünk, hogy ha kell, rendet tegyünk és elindítsuk a videót. Sajnos a felvétel első pár másodpercében a QuickTime lejátszó csíkja látszani fog.
Indítsuk a Képernyőfelvételt, indítsuk a videót!
A videó véget ért, a felvételt az ikonsoron található fekete pontra kattintva állítjuk meg. Nézzük vissza, hogy minden rendben van-e, megvan a videó eleje és vége, nincs egyik szélén sem fehér csík, csak a videó látható. Ha igen, akkor mentsük el a munkavideót.
Visszakaptuk az eredeti felvételhez hasonló álló videót, erre lesz szükségünk.

Álló videóból fekvő videó – egy megoldás


Mire készülünk? A videó közepén megmarad az álló felvétel. A háttérben, faltól-falig, bal széltől-jobb-szélig a videó egy része lesz látható, elszínezve. Nem saját találmány, számos tévé társaság használja – persze ennél kicsit profibban –, amikor hasonló feladattal szembesül.
(1) Keynote-ban dolgozunk, az Apple prezentáció készítő alkalmazásában. Most egy tök fehér preziben egy tök üres szlájdot nyitunk. A nézetet 25%-ra kicsinyítjük, így a dia a kijelző közepén lesz, érdemes az alkalmazást minél nagyobb méretre felhúzni, a teljes kijelzős mód nem lesz jó. Finderből behúzzuk a dia felületére a mozit. Felnagyítjuk annyira, hogy kitöltse a diát széltében. Fölfele és lefelet jócskán ki fog lógni, nem baj, csak a dián levő rész lesz látható. Ez a videó van legalul, a legalsó réteg.
(2) Az Alakzatok közül a télalapot választom, a jobb oldali Oldalsáv Stílus füléről a barna mintás előre elkészített kitöltést választom. A téglalapnak nincs kerete. A téglalapot méreteit úgy módosítom, hogy kitakarja a teljes diát – ki is lóghat, de nem muszáj. Ha színkitöltést használunk, akkor ne felejtsünk el a színnek áttetszőséget adni, különben a háttérvideó nem lesz látható. Ha nem kell a háttrévideó, akkor kár vele küzdeni – eső után köpönyeg, ha ez volt a szándékod.
(3) Újra betesszük a videót, középre, ez a videó lesz legfelül. Én adtam három pontnyi fehér keretet is adtam neki. Úgy módosítom a mozi méretét, hogy fent és lent a keret épp ne legyen a dián. Minden a helyén, már csak programozási feladatunk van – ne rémülj meg!
(4) Az Oldalsávon az Animációs beállításokat válasszuk ki (képen nem ez látható). Az Oldalsáv alján levő gombra kattintva tudjuk megadni, hogy a két mozi automatikusan és egyszerre induljon el. A két mozi két sorként jelenik meg az újonnan nyert lebegő palettán (képen balra). A képen még két további elem is látható, az egyik a (2) feletti fehér Java Caffe felirat, a másik a bal alsó sarokban levő, piszoknak tűnő apró ikonok – ezekkel most nem foglalkozunk.
Az első videót választva az animáció beállító ablakban válasszuk azt, hogy a videó automatikusan elinduljon a prezentáció megnyitásakor, de adjunk neki egy másodperc késleltetést. A második videót kiválasztva tegyük azt az elsővel egyszerre elindulóvá.
Játsszuk le a prezentációt! Ha minden rendben, akkor válasszuk a Fájl > Exportálás > Mozi parancsot! A prezentációt be ne zárjuk, ha csak el nem mentettük már, amíg nem néztük vissza kiexportált filmet, és nem érezzük úgy, hogy rettenetesen ügyesek voltunk.

És még
Természetesen számos más megoldás létezik egy álló videó elfektetésére. A Keynote remek eszköz erre is, mert képes egyszerre több videót is lejátszani. A videó oldalarányának módosítására a QuickTime és Keynote együttes használata kínál megoldást – fifika, furfang és ötletesség. De rég mondtuk: Kalandra fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése