2021. október 27., szerda

MacBook Pro és az ára

Valamikor megígértem magamnak, hogy készítek pár ábrát a MacBook Pro áráról, a minimálbérről és a forint-euró árfolyamáról. Az ígéret szép szó, íme az eredmények! Megmagyarázom!
A két MBP 14" és három MBP 16" mellé a táblázatba felvettem két király gépet is, nagyobb proci, maximum RAM, legnagyobb SSD (Apple M1 Max chip 10 magos CPU‑val, 32 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine-nel, 64 GB egyesített memória, 8 TB-os SSD-tároló).
A táblázatban az ár a maga # 990 forintos szépségében szerepel, az évek alatti összegek ezer forintok (kerekítve).
Az évszámos oszlopokban az egyes cellák azt mutatják, hogy ha X évig használod a Macet, akkor havonta hány ezer forintba kerül. Mennyit kell termelni vele, hogy az ára megtérüljön? Ha havi egyenlő, kamatmentes részletre vennéd, akkor mennyi lenne a havi fizetendő.
Zöld szín. Általában egy hónapban 21 munkanap van. Ha egy nap ezer forintot termelek a MacBook Pro-val, akkor a zöld hátterű cellák mutatják, hanyadik évben termelte ki a MacBook az árát. Igen, nem vettem figyelembe, hogy akkor mennyiért lehetne eladni, de amint visszajövök a jövőből, ezt pótlom.
Az Apple (és IT egyetértés) a három évenkénti új gép vásárlása. Ehhez napi 1190-2000 forintot kell termelni (ismételve havi 21 munkanappal számolva) – a király gépeket leszámítva, de azok csak a mosoly kedvéért szerepelnek a táblázatban.
A hazai gyakorlat az 5-6 éves használat utáni csere, de nem ritka a 8-10 éves használatban levő Mac sem. Összefoglalva: aki munkára használja a MacBook Pro-t, annak azért nem kell megfeszülni, hogy kitermelje a munkaeszköze árát.

MBP ár, minimálbér, €

2013 októberétől jegyeztem fel az árakat (adathiba lehetséges, mea culpa). Az ár mindig a legkisebb MBA, MBP gépek árát jelenti. Az Apple ez idő alatt többször frissítette a modelleket, ezt nem jeleztem a grafikonon, de fontos. Ahogy látható, az árak nőttek, az azonos színű pöttyvonalak mutatják az árak lineáris trendvonalát – igen, a Numbers ilyet is tud.
Erről a grafikonról leolvasható, hogy ha minimálbéren vagy, nem eszel, nem iszol, csak lélegzel és nincs egy forint kiadásod sem, akkor hány hónap után tudsz venni egy MacBookot. Az ábra azt mutatja, hogy egyre kevesebb önkínzásra van szükség. Másképp fogalmazva: a minimálbér gyorsabban nőtt a MacBookok áránál.
És akkor minden egybe! A 2013. októberi értéket vettem száz százaléknak, ahhoz képest ábrázoltam a három Mac árváltozását. Felkerült a grafikonra a minimálbér változása is (sötétzöld). És a minimálbér euró értéke (minimálbér osztva MNB EUR adott napi árfolyamával – így belegondolva, lehet, hogy a dollár lett volna a jobb választás. Késő bánat, eb gondolat), ez a cikkcakkos világoszöld csík.
Következtetés: a Mac ára kevésbé nőtt, még az eurósított minimálbérhez képest is.

Összefoglalás

A MacBook Pro nem drága, csak annak látszik.

Gonosz Almalap álláspont

Dehogynem drága! Drága szívemnek és pénztárcámnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése