2021. október 25., hétfő

De mi van az Apple prezik hátterében?

Az Apple a tőle elvárt profi online bemutatókat tart a pandémia kezdete óta, így történt meg az új MacBook Pro bemutatása is. Már az első online show(?), videó(?), közvetítés(?) óta figyelem az Apple fura képi világát. A kör alakú, hatalmas irodagyűrűn kívül és belül drónos vagy animált felvételek kötik át a létező vagy renderelt hátterű(?), 3D modell(?) irodákban történő bemutatókat. Tim Cook meg mindig vadvirágos réten beszél.
Képtelen vagyok eldönteni, hogy ez felvétel előtt öt napig újrafestett, takarított, marketingesek izzadságával milliméterre megtervezett iroda, vagy itt valóban dolgoznak, csak kicsit rendet raktak. Vagy csak 3D az egész. Ami miatt viszont biztos nem dolgoznék egy ilyen irodában, az a szék. A képen balra jól látható egy támla nélküli, de jobbra is van egy félig takart. Aki képes egy ilyenen napi nyolc órát dolgozni, az hazudik. Ráadásul az űlőfelület és az asztal lapja között alig van hely, így nagyon rendesen nem lehet a munkához hozzáülni – na jó, én nem tudnék. És ha ilyen magas a szék, alacsony az asztal lapja, akkor biciklisként kell ráhajolni, hogy az asztallapon írj, vagy az azon fekvő billentyűzeten gépelj.
Amúgy le a kalappal a marketingesek előtt! Amikor épp a színhűségről, kontrasztról beszél az Apple egyik mérnöke, hogy-hogy nem, a háttérben a kijelzőkön színterek, színmérések láthatók. Professzionális. És tényleg leutánozható, mert nem pénzbe kerül – jó, az öt-hat iMac igen –, hanem időbe és energiába. De ha már beszélő fejek. Dicséretes törekvés, hogy nem csak két-három felső-vezető, de sok közép-vezető, mérnök is megjelenhet, kap öt percet – David Bowie: Heroes vagy Andy Warhol: 15 perc hírnév. De nem mindenki előadó. Ez nem élő előadás, hanem ezerszer visszanézhető. Érződik, amikor a beszélő felmondja a szöveget, amikor a gesztusai nem természetesek. Szerencsére nem olyan kínos, mint néhány hazai tévéreklám, ahol a reklámozó cég főnöke mindenáron szerepelni akar. És szerepel.
Ezt a képet azért választottam, mert életszagúbb a háttere. Persze lehet, hogy csak elhittem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése