2022. március 9., szerda

Azok a csodás billentyű-kombinációs parancsok Macen

Mérések és a brit tudósok egyértelműen kimutatták, hogy a leggyorsabban, leghatékonyabban a billentyű parancsokkal dolgozunk, a vesztes oldalon a trackpad sok ujjal, a Magic Mouse kevesebb ujj-művelettel. Az abszolút vesztes a menü rángatós mód. Az egyes alkalmazások billentyű parancsai az alkalmazás menük sorainak végén szerepel, ha létezik. Használatuk, ahogy minden billentyűről kiadható parancs, rém egyszerű. Az utolsó betű előtti módosító billentyűt, billentyűket tetszés szerinti sorrendben lenyomjuk és lenyomva tartjuk, majd leütjük a parancs utolsó betűjét (kisbetű, bármit is látunk), majd elengedjük a többi módosító billentyűt.
A képen pirossal jelöltem a módosító billentyűket. A shift-et biztos használtad, ez a kis– és nagybetű közti váltó. Utána, bal oldalon, balról jobbra haladva találod a 'Function'-t (fánksön), a 'Control'-t (CTRL-nek is szokták rövidíteni), az 'Option'-t, amely 'Alt' néven is ismert, majd a 'Command'-ot, amit ősöreg Maces néha almának nevez.
Ezt eddig is tudtad? Akkor azon lepődj meg, hogy sok felhasználó még nem, vagy alig egy-két parancsot használ csak. A Macen nem is érdemes jegyzetelni, mert a menü sorokban mindig ott a kiváltó billentyű parancs kódja.

Haladó
A Rendszerbállítások > Billentyűzet párbeszédablak Billentyű fülén adható meg, hogy mennyi idő teljen el, ha két azonos betűt akarunk úgy megjeleníteni, hogy nyomva tartjuk a billentyűt (például ehhez "kk" a 'k' billentyűt). És azt is, a másik csúszkán, hogy a harmadik és a sokadik megjelenítéshez meddig kelljen lenyomva tartani az adott billentyűt.
A panel Billentyűparancsok fülén találjuk azokat a parancsokat, amelyek nem egy alkalmazáshoz tartoznak, néha menükből sem érhetők el, viszont roppant hasznosak. Ilyen a képen is látható képernyőkép készítés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése