2022. március 11., péntek

Mac Studió – elsőre

Elsőre magyarul stúdió lenne, de a gyártó szerint Studió – hezitálok, melyiket használjam. Első ránézés után a "2 * Mac mini = Mac Stúdió" cím jutott eszembe. Az árakat és tudást megnézve viszont a "Mac Stúdió az új Mac Pro" cím felé hajlottam. (Megadtam magam a magyar helyesírás szabályainak: stúdió, bárhogy is név.)
Amúgy rövid bejegyzés lesz ez, a technikai adatokat az Apple oldalán érdemes megtekinteni. A Stúdióhoz ajánlott csoda ára ebben a pillanatban még nincs fent az Apple oldalán, gyanítom méreg drága lesz. De a Stúdió azért jó, mert nem kötelező az Apple monitorát használni. A Gonosz Almalap szerint ez a monitor olyan, mint az iMac, csak épp kilopták belőle a számítógépet.
A görögöktől indulva Amikor Steve Jobs visszatért az Apple élére, sok fontos, időtálló döntést hozott. Az egyik ilyen a Macek két dimenziós mátrixba helyezése volt: lettek asztali és hordozható gépek, illetve otthoni (kis iroda, nem processzor igényes feladat) és irodai (pénztermelő, nagy számítás kapacitású) Macek. A MacBook Air a hordozható otthoni, a MacBook Pro a profi hordozható gép. A Mac mini az otthoni asztali gép, az iMac az irodai asztali gép.
Az első "mutáns" a Mac Pro, az Apple hajdani szerver-gépének utóda. Mivel az Apple a macOS szerver szolgáltatásait elhagyta, visszafejlesztette, így a csúcsgép átcsusszant a profi asztali kategóriába, az Apple csoda kijelzőivel kiegészülve.
A mátrix működését bizonyítja a jelzőtlen MacBook felemelkedése és bukása. A hordozható Macnek az Air és a Pro között lett volna helye, de az árazás miatt hol egyik, hol másik piacrészesedését kannibalizálta, amíg az Apple be nem fejezte a gyártását.
A Mac Stúdió egyértelműen a profi asztali gépek közé érkezik ára és teljesítménye alapján. Ahol már most is eggyel több típus van, mint a jobsi ideál szerint lenni kellene. Ahonnan nem rég az iMac Pro pörgött ki.
Nem véletlen lehetett volna a bejegyzés címe a "Mac Stúdió az új Mac Pro". A Mac Pro ára miatt a saját cégünk – Macademia IT – nem is nagyon ajánlja ki az általunk támogatott cégeknek, a legfanatikusabb Maces cégvezető is ellenőrzi a karfa meglétét székén az ár láttán. Kiterjedt Maces ismeretségünkben egyetlen Mac Pro-ról tudok, egy nemzetközi ügynökség videóvágó stúdiújában dolgozik fél tucat iMac között. Lehet, hogy az Apple kivezené a Mac Pro-t?
A másik cím ötlet "2 * Mac mini = Mac Stúdió" arra utal, hogy árban és teljesítményben a Stúdió két minivel ér fel – bár technikai összehasonlító adatokat még nem láttunk. Az is lehet, hogy az Apple a mini helyére szánja a Stúdiót, bár ezt még kevésbé hinném, mint azt, hogy a Mac Pro helyére kerül a Stúdió, de. Bár idővel minden változik, a mini eredeti célja az "olcsó belépő gép Windowsról áttérőknek" volt.
A helyes válaszokat tudja Tim Cook. Vagy ha ő nem, majd kiderül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése