2022. március 7., hétfő

MacBook: egér vagy trackpad?

Ki hogy szereti – a helyes válasz a címben feltett kérdésre, de azért ennél hosszabb lesz ez a bejegyzés. Kezdjük egy mosolyt idéző nyelvújítási leleménnyel: a trackpad eleinte "hanyatt egér"-ként akart meghonosodni, de nem sikerült neki. Mindkét eszközzel használható a MacBook, mindjárt mutatom, hol tudod szokásodhoz igazítani ezeket. Még emeljük ki: a Mac szinte bármilyen egérrel használható, ami hozzá csatlakoztatható, nem csak az Apple-ös csoda (és baromi drága) Magic Mouse-szal.
A testreszabást, az egyéni igények beállítását, mint mindent, ami a Macre vonatkozik, a Rendszerbeállítások alkalmazásban tehetünk meg, a Rendszerbeállítást az Alma menü alól érjük el.
Mindkét esetben a párbeszéd ablak bal oldalán látjuk az egyes műveleteket, a jobb oldalon meg videókat a hogyanról. Én a következő módon tanultam, tanulom meg az ujj-mozdulatokat:
  1. Az egyik parancsra a baloldalon rátolom az egeret.
  2. Ha van apró nyíl, akkor megnézem, mert az ujjmozdulat testre szabható. Például: Másodlagos kattintásnál itt lehet a trackpad jobb és baloldalát választani, ha nem a két ujjas parancskiadást választjuk.
  3. Megnézem a videót. A videót a Mac a netről tölti le (nem szeretném érteni, hogy ez miért nincs a gépen), tehát wifi-kapcsolat kell.
  4. Megfigyelem, hogy mi van a kijelzőn. Ez fontos, mert nem minden ujj-művelet érhető el adott ablak, fénykép, zene kiválasztásakor.
  5. Megpróbálom leutánozni.
  6. Ha megy, és szeretném használni, akkor hagyom a pipát a parancs előtt. Figyelem: a próbálkozáshoz is kell a pipa!
  7. Ha nem megy vagy nem szeretném használni, akkor kiveszem a pipát.
A beállítások nem halálomig szólnak, időről-időre ránézek, hogy hátha fejlődött az ujj használó képességem, és tudok valami újat tanítani az ujjaimnak. Ha valamit nem értek, akkor ott a jobb alsó sarokban a kérdőjel ikon, a segítség.
Amíg nincs egér a Machez csatlakoztatva, addig a párbeszédablaka üres. Csatlakozás után az egér felismerésétől függ, hogy mit látunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése