2022. május 16., hétfő

Gyűjtögető életmódot támogató alkalmazások

A nagyapám regiszteres füzetbe jegyezte be könyveit. Sőt, mivel sokat adott kölcsön, még klasszikus könyv-jegyei is voltak, amin nyomon követte, melyik könyve hol jár. Sokan gyűjtünk tárgyakat, amelyekről mi persze tudjuk(?), hogy melyik honnan, mikor, hány, ki és kivel a miért a hol. De néha jól jönne egy app, ami segít. Amivel a gyűjteménytől távol is tudunk dicsekedni. Öt ilyen alkalmazást említ az iLife, és a lap nyomán mi is.
A képért itt és most elnézést kérek attól, akit sért.

InVintory: Wine Collecting E szép nevű alkalmazás a bor gyűjteményünk nyilvántartását segíti, ami tipikus "first world problem". Persze használhatjuk arra, hogy a fogyasztott borokat, ajándékba adott és kapott borokat listázzuk. Több borhűtő elrendezést is ismer az app – a gyűjtőknek ez hasznos -, de bortrezor és más földi és föld alatti (pince) jóságok is kezelhetők. Evidens a címke fotó, adatok rögzítése. Nem használtam az alkalmazást, így nem tudom, hogy a magyar borok mennyire részei az alkalmazás adatbázisának – ha valaki megírná, megköszönöm! Az alkalmazás Macen és iPhone-on fut, ingyen letölthető, 4,7-es értékelésű.

Discollector Fizikai zenehordozóink – bakelit, kazetta, CD, LP, SP... – katalogizálását segíti. Fölösleges leírni, hogy a bedigitalizált zenét a Zene (Music, leánynevén iTunes) alkalmazással tartja rendben az Apple eszköz használó, de a Spotify-on és társain élők számára ez már csak apáik és anyáik ósdi megoldása :) Logikusan a zenészek, szerzők neveit, számok címét, kiadás helyét, évét és a kiadót, meg hasonló adatokat rögzíthetünk. A Macen és iPhone-on futó alkalmazás még nem kapott elég értékelést az App Store-ban, hogy csillagai lennének.

BookBuddy: Library Manager Könyvtár kezelő alkalmazás, amely minden Apple eszközön fut, kivéve az órát. Nem csak a könyvek nyilvántartását teszi lehetővé, de kölcsönzői funkció is vannak. Pár tucat könyvet ingyen rögzíthetünk, utána pár ezer forintos díjért lehet végtelen könyv funkciót elérni, illetve több felhasználóssá tenni az adatbázisunk.
Ezzel az alkalmazással van személyes tapasztalatom. Elég sok könyvem van – családi hagyomány. Jó pár éve kellene rendet rakni a több tíz méternyi polcokon, ami persze nem történt meg eddig. A pandémia alatt volt rá esély, de. Akkor gondoltam, hogyha úgyis megmozgatom az összes könyvet, akkor jó lenne egy digitális katalógus. Rá is vetettem magam a netre, de nem jártam sikerrel. Most a BookBuddy kapcsán is nekifutottam és lepattantam. Miért?
Kézzel nem rögzítünk adatot a XXI. században. Minden könyvnek van ISBN száma, de még inkább vonalkódja. Az iPhone vagy iPad remek kamerával bír. Minden oké, csak egy nem, a magyar kiadású könyvek csak részben szerepelnek a BookBuddy adatbázisában. Ötven könyves tesztem alapján nagyjából fele található meg, fele nem. És az ötven százalék kevés, a két-három százalék hiány sem lenne jó, de akkor nekifutnék. Ráadásul a könyv szerzőjén és címén kívül mást nem tudott a BookBuddy.

Cartridge Elektronikus játékainkat katalogizálhatjuk a Cartridge-dzsel. Feljegyezhetjük, hol tartunk, mi a célunk. Első gondolatom az volt, hogy ezt meg ki fogja használni, a második az, hogy az első hibás, mindenkinek más a hobbija, és mindenkinek a sajátja a legfontosabb. Aki játék-mániás, az játék-mániás. És ha lett volna ilyen appom anno, akkor most tudnám, mennyi volt a legkisebb egységveszteségem a ZX Spectrumos Bridge is too far játékban.

List Assistant Ha nem találjuk meg a gyűjteményünk típusának megfelelő alkalmazást, akkor a List Assistant általános megoldása lehet számunkra kincs.

A mi ötleteink
Az egyik ötlet a Jegyzetek. A Jegyzetek alkalmazás automatikusan szinkronizálódik a Mac, iPad és iPhone között. Minden jegyzetben lehetnek képek, táblázatok, weblap hivatkozások és listák. Az azonos jegyzeteket, a gyűjteményt, külön mappába szervezhetjük, hogy ne keveredjen más jegyzeteinkkel. Sőt, újabban már kulcsszavazhatunk (tag) is.
A sokkal drágább ötlet a FileMaker, ez az elfeledett szoftver. A FileMakerrel adatbázisok hozhatok létre, webes felületet rendelhetünk az adatbázishoz. Nem egy félnapos meló a FileMakeres saját adatbázis, de az biztos, hogy leginkább testre szabott lesz.
Végül a legfontosabb: minden ilyen nyilvántartó alkalmazás annyit ér, amennyire használjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése