2022. május 27., péntek

Aktív sarkok Macen

Az egeret a Mac kijelzőjének sarkába rántva is elérhetők a gép hasznos funkciói közül pár. Hogy kell ezt a képességet aktiválni vagy letiltani? Milyen funkciók közül választhatok? És melyik mit is csinál? Ezek voltak a kérdések, jöjjenek a válaszok!
A Rendszerbeállítások párbeszédablakban az Íróasztal és képernyővédő (A) ikonra kattintunk, majd a Képernyővédő fület (B) választjuk ki – régen az Íróasztalon is ott volt az Aktív Sarkok gomb, ki érti miért, a fejlesztés elsodorta. Az Aktív Sarok (C) gombra kattintva (jobb alsó sarok az ablakban) érjük el a beállítási lehetőségeket. A négy sarokhoz (D) más és más (vagy ugyanaz) a funkció (E) rendelhető. (Az ábrán az E-listában látható billentyűkombinációk nem valósak!) A kis mínusz vonalat választva deaktiváljuk a sarkot, hiába toljuk oda koppanásig (és azon túl) az egeret, semmi sem fog történni. De ellenkező esetben! Egy beállítási lehetőséget mutatunk az (F) jelnél. Nézzük végig, melyik lehetőség mit is jelent!

Képernyővédő elindítása / Képernyővédő kikapcsolása
Ezt szerintem mindenki érti. Alapvetően pánik-gombként szokás használni. Nézünk valamit – semmiképp sem játszunk –, amikor mögénk lép valaki, például a főnökünk, és nagyon nem akarjuk, hogy lássa, épp mivel foglalkozunk. Berántjuk az egeret a Képernyővédő indítására kijelölt sarokba és elengedjük az egeret, Macet.

Mission Control
A Mission Control áttekintést ad az összes valódi és virtuális kijelzőnkről. Virtuális kijelzőt vagy tudatosan hozunk létre – Mission Control nézetben a felső sáv jobb oldalán felbukkanó plusz jelre kattintva –, vagy akaratlanul, amikor egy alkalmazást teljes kijelzős nézetben használunk – képen fent a Photos és iMovie alkalmazások. A Mission Control nézetben (is) lehet váltani a kijelzők között, át lehet rendezni a kijelzők sorrendjét – felső sávon fogd-és-vidd módszerrel –, vagy az épp nézet kijelzőn levő alkalmazás ablakokat át lehet mozgatni másik kijelzőre. Ahogy a Mission Control, úgy a többi Aktív Sarkos funkció is elérhető billentyűkombinációval vagy trackpaden táncoltatott ujjakkal.

Alkalmazásablakok
Az Alkalmazásablakok kiválasztása esetén az épp aktív alkalmazás ablakait jeleníthetjük meg. A képen épp a Megtekintő (Preview) alkalmazásban megnyitott képek láthatók. Így könnyen át tudom tekinti, hogy hol tartok, egy elemet kiválasztva az lesz aktívvá. Hasznos, amikor eltévedek a Word vagy PDF doksik között, de működik minden alkalmazás esetén, például a Mail használata során is jó, hogy mutatja a megnyitott, megkezdett, félbehagyott leveleket. Fontos, hogy a Dockba levő elemeket nem mutatja! Alul, ikon szerűen, az utoljára ezzel az alkalmazással megnyitott fájlok sorolódnak.

Íróasztal
Rengeteg doksink van nyitva, az ablakok elfednek mindent és szeretnél ránézni az Íróasztalra (Dektop)? Ezzel a paranccsal megteheted, az íróasztalt elfedő ablakokat a Mac szépen kitolja a kijelző szélein túlra – hozzáférünk az Íróasztalhoz. Vissza bármire kattintva jutunk.

Értesítési központ
A képen jobbról beúszó sáv az Értesítési központ. Ennek bemutatása itt és most nem cél. Launchpad
A Launchpad iOS szerűen megmutatja az összes jól telepített alkalmazást. Nevének megfelelően – indítóállás – bármelyiket kiválasztva futtathatjuk. A Launchpadet is lehet jobbra-balra legyintéssel lapozni, ha nem férne ki egy kijelzőre az összes programunk. Az alkalmazások csoportba rendezhetők – ahogy iOS-en. A Launchpad nézetben fent középen lehet keresni az alkalmazások között, ha nem találnánk azt, amire vágyunk. A háttérre – nem ikonra – kattintva hagyhatjuk el a Launchpadet akkor, ha nem akarunk alkalmazást indítani.

Gyorsjegyzet
Gyorsjegyzet Macen. (2022. február 21.)

Kijelző elaltatása és Képernyő zárolása
Ez szintén annyira ismer, hogy nem magyaráznám.


Az aktív sarokról jut eszembe:
Minden sarkon álltam már
Minden lépcsőn ültem már
És ha elrúgtam egy követ, amerre gurult,
Arra mentem tovább.

Youtube link

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése