2022. május 25., szerda

Belógó drót eltüntetése fényképről (Mac, Fotók)

Előfordul, hogy készítettünk egy varázslatos képet, de egy távvezeték, vagy csak egy kábel belóg. És ronda. Már a fénykép készítésekor tudjuk, hogy majd a Macen (de akár iPaden is) meg tudjuk hamisítani a fényképet, ki tudjuk retusálni a drótot, darut, darvat.
A képen jól látható a drót. A képet Fotók (Photos) alkalmazásban nézem, és már rá kattintottam a Szerkesztés (Edit) gombra. Ezért látszódnak a jobb oldalon a szerkesztő eszközök. Rengeteg eszköz van, az előttük álló kis háromszöggel rejthetők el vagy fedhetők fel. A Retus eszközre lesz szükségünk, a példa kedvéért ez az egyetlen látható. A csúszkát mozgatva tudom szabályozni, hogy mekkora terület legyen a retusálandó. A retusálás a következő ábrán látható, a kurzor körré válik, és azzal tudom kisatírozni a drótot – a várfalnál óvatosan! Fontos, hogy a kör ne drót, hanem kb. 5-7-szer nagyobb legyen, mint a drót vastagsága. Miért? Mert a kör által lefedett területről gyűjt mintát a Fotók az eltüntetéshez. Ha túl kicsi a mintavételi terület, akkor nehéz a dróton végigmenni a Retussal, ha túl nagy, akkor nem biztos, hogy szépen másolja a drót helyére az eget, túl távoli ég darabokból vesz mintát. És a Retus is nondisztraktív eszköz, tehát bármikor vissza kaphatjuk az eredeti fényképet.
Az első képet 9:01:20-kor készítettem, a harmadikat – végeredmény – 9:02:51-kor, de valójában még ennyi idő sem lett volna, ha nem csináltam volna fényképet a retusálásról, a középsőt pedig időzítéssel. Én úgy gondolom, hogy azon kívül, hogy az ember kidobálja a rossz, fölösleges, akkor-jó-ötletnek-tűnt képeket, a megmaradókon ilyen apró javításokat érdemes elvégezni.
Ennél részletesebben a 2016-ban készült ingyenes Fotók oktató-videó-sorozatban nézhetsz a retusról is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése