2022. május 23., hétfő

Hol van a repülőgépem?

Most, hogy mindenki utazik, érdemes feleleveníteni a Flightradar24 (vagy hasonló) alkalmazás hasznosságát. Az app segítségével, még ingyenes módban is, megnézhetjük, merre járnak a repülők. Ha csak nem vagyunk a repülés szerelemesei, akkor ez minket nagyon nem érdekel. De ha repülünk, vagy valakit várunk a reptéren, roppant hasznos lehet. Az alkalmazás valós időben (vagy pár perces késleltetéssel) mutatja a repülők helyét – így nem kell a reptéri hangosbemondóra vagy lassabban frissülő tájékoztatásra hagyatkoznunk.
Nem szükséges rohannunk a kapu nyitáskor, ha látjuk, hogy a gép még el sem indult arra a reptérre, ahol mi ücsörgünk. (Amúgy sem értem a sietséget, mindenkinek már van fix ülőhelye, a kabin-személyzet meg fel fogja tenni az összes gurulóst a felső tárolóba.)
Lássunk egy egyszerű példát! Manchesterbe utaznék az EasyJettel. A Flightradar24-ben kiválasztom Ferihegyet, az indulást (alul repülő ikon), hogy lássam, mi van a gépemmel. Azt látom (baloldali kép), hogy húsz perces késéssel indulunk. Hitetlen gyaur vagyok. Ha megy egy EasyJet gép, akkor annak jönni is kell! (második kép) Az érkezési listában látom, hogy jön a gép Manchasterből – késéssel. A kis Live felirat jó hírt mutat, a gép a levegőben. A gépet kiválasztva meg tudom nézni, hogy valójában hol is jár az én gépem Budapest felé haladva. (harmadik kép). Brno felett repül a kis aranyos, 31 perc múlva érkezik meg (terv szerint) Ferihegyre.
Innen matek: most van 9:35 (fent középen az utolsó képen), még 31 perc leszállásig, ha nagyon kapkodnak, akkor 25 perc múlva indulhat a gép, tehát a 10:40-t az EasyJet könnyen fogja tartani.
Persze feltételeztük, hogy az a gép megy vissza Manchasterbe, amelyik onnan jön – erre semmi garancia sincs. Persze lehet még kicsit túrni az adatokat, de azt már a repülés szerelmesei teszik csak meg. És az is fontos, hogy mi bármit is számítunk ki, az nem gátolja meg a gonosz repteret, hogy az elméleti indulási időnek megfelelően zárja le a becsekkolást, vagy hogy egy órán át tartson minket vidám tömegben állva a még le sem szállt gépre várva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése