2022. február 21., hétfő

Gyorsjegyzet Macen

Sokan firkálnak a számítógép melletti papírra apró infókat, amelyek ideig-óráig kellenek, pedig a Macen legalább két alkalmazás szolgálja a jegyzetelést. Az egyik a Post-It korszak maradványa, a másik a Jegyzetek (Notes). Persze ahány ház, annyi szokás, sokan a Szövegszerkesztőben jegyzetelnek, mások valamelyik giga-alkalmazás csomag adott programját használják. Most a Jegyzetekről, pontosabban a Montereyben (tudod, új oprendszer) bemutatott Gyorsjegyzetről lesz szó.
A Gyorsjegyzet a kijelző egyik sarkából csalható elő, az egeret kurzort kell kopp-ra odatolni. A Rendszerbeállítások > Íróasztal és képernyővédő bármelyik füléről elérhető az Aktív Sarok – ezt látni a fenti képen is. A legördülőmenüből kell az aktivizálandó akármit kiválasztani. És igen, itt lehet a jobb alsó sarokból kivenni a Gyorsjegyzetet, amit az Apple telepítés után automatikusan oda tett, aktivizált.
A rutinos Maces, azaz a blog olvasói, azonnal megnézi a Jegyzetek >Beállítások párbeszédablakot is. A sötétsárga nyíl mutatja, hol kérhetjük, hogy ne nyíljon ezer jegyzet (ne virágozzék száz virág). Ha már itt járunk, kérlek, válaszd alapértelmezett fióknak az iCloudot, és ne engedélyezd a saját Mac fiók használatát. Miért? Ez a két beállítás kell ahhoz, hogy a Maced és az iCloud között az összes Jegyzeted szinkronizálódjon. Más beállításnál üzembiztosan lesznek gondok, a jegyzetek hol léte állandó figyelmet követel.
A Gyorsjegyzet egyik előhívási módja az Aktív Sarkos, a másik a képen látható helyzetérzékeny menüs.
A gyorsjegyzetet egyből meg is oszthatunk, az ikonsoron számos szerkesztést segítő ikont találunk. Ezek – mondjuk – nem épp a gyors jegyzetelést segítik, viszont hasznosak. Persze akkor sincs gond, ha később szeretnénk jegyzeteinket rendbe szedni, a Jegyzetek alkalmazásban ezt megtehetjük utólag is. Sőt!
A Gyorsjegyzeteket a Jegyzetek kiemeli. A Jegyzetek egyébként az utóbbi pár évben rengeteg fejlesztésen esett át, szerintem egyre használhatóbb lett. Aki rég nézett rá, annak érdemes egy 10-20 percet eltölteni a megismerésével, praktikus segédeszközre találhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése