2022. február 4., péntek

Fájl mentés iCloudba

Aki engedélyezte a Macen, hogy a Dokumentumok (és Íróasztal) mappája az iCloudban legyen, annak érdemes a következő Finder gyors-parancsot létrehozni. Ezzel bármelyik fájlt egy két-három kattintással a felhőbe mentheti. Mutatom, hogyan!
Indítsuk el az Automatort! Válasszuk a Gyorsműveletet! (1 – a képen egyes mutatja). Adjuk meg (2), hogy a parancsunk fájlokra és mappákra legyen csak kiadható, azaz csak akkor jelenik majd meg, ha fájlt, fájlokat vagy mappát választunk ki. Adjuk meg (3), hogy a parancs csak Finder használatakor legyen elérhető! A jobb szélső oldalsávon válasszuk ki a Fájlok és mappák gyűjteményt. A megjelenő parancsok közül a Fájlok áthelyezése parancsot húzzuk oda, ahol a (4) számot látjuk. (A parancs fel fog csúszni, keine pánik. A fenti képernyőkép nem valós, szerkesztett.) Az Ide: legördülő menüben válasszuk ki azt a mappát, ami a mozgatás célja. Ha engedélyezted az iCloudnak a Dokumentumok mappa magába szívását, akkor azt választva kerülnek majd a fájljaid az iCloudba. Ha egy Dropboxos mappát adsz meg, akkor oda lesznek a fájlok átmozgatva. Ha nem a mozgatás, hanem a másolás parancsot használod, akkor az eredeti helyen is marad a fájl és a megadott helyre is átmásolódik. Ha a parancsban szereplő célmappán tartod az egeret (nem lenyomva, csak rátolva), akkor megjelenik az útvonal, itt tudod leellenőrizni, hogy oda kerülnek-e majd a fájlok, ahová szeretnéd. Na, ez látható a (4) szám mögött, félig takarásban, mert figyelmetlen voltam.
Meglepő módon kész is vagyunk, mentsük el a művünket! Én "2idloud" nevet adtam, de mindenki úgy nevezze el, ahogy értelmesnek találja. Ne zárjuk be az Automatort, teszteljünk előbb, így – ha kell – egyszerűbb lesz módosítani. Teszteljünk! Keressünk egy lényegtelen fájlt és kattintsunk rá két ujjal vagy az Option/Alt lenyomása mellett, hogy megjelenjen a helyzetérzékeny menü.
A helyzetérzékeny menüben is megjelenhet (5) a parancsunk, de a Gyorsműveletek (6) alatt biztos meg fog. Ha kiadjuk, megy a fájl oda, ahová az Automatorban megadtuk. Ellenőrizzük le, hogy az történt-e, amit akartunk. Ha igen, nagyon boldogok lehetünk, ha nem, akkor javítsuk, módosítsuk az Automatorban a parancsot, amíg nagyob boldogok nem leszünk!
Előfordul, hogy változnak a szelek, egy gyorsműveletre már nincs szükség, zavar. A következő ábra mutatja, hogy tudjuk elrejteni.
Vagy a (6) Testreszabás... parancsot adjuk ki, vagy direkt megnyitjuk a Rendszerbeállítások > Bővítmények ablakot, és a (7) nem kívánt Gyorsműveleteket kikapcsoljuk. Vagy be.

Gyorsművelet bónusz

Hogy ne hasonlítsunk klasszikus felhasználói leírásra, ahol a legfontosabb dolgokat nem említik meg, ellenben a triviálisról hosszan beszélnek, jöjjön egy táltos-tipp és a válasz arra a kérdésre, hogy hol vannak a Gyorsműveletek fájljai.
Táltos-tipp
Ha a (4) parancsnál a Beállításokban bejelöljük az "Ezen művelet megjelenítése, ha fut" opciót, akkor e parancs végrehajtásakor párbeszédablakot kapunk, ahol tudjuk a célmappát módosítani. Viszont cserébe a Gyorsművelet itt mindig megáll.
Gyorsműveletek fájlok
A (7) ablakban az adott műveletre hívjuk elő a helyzetérzékeny menüt, és válasszuk a "Megmutatás Finderben" parancsot! Figyelem, a megnyíló ablakban óvatosan garázdálkodjunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése